mondo.rs,MONDO/Agencije

Erdogan upozorava: Može da se desi veliki masakr!

Bacanje bombi i projektila u pokrajinu Idlib u Siriji moglo bi da izazove masakr, upozorio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je novinarima u avionu na putu ka Kirgiziji rekao da bi se, usled "kiše projektila", u Idlibu mogao dogoditi ozbiljan masakr, preneo je dnevni list "Hurijet".

"Naša saradnja s Rusijom veoma je važna sada kada SAD bacaju loptu u polje Rusije i obrnuto", istakao je Erdogan i napomenuo da se u Idlibu pokreće "veoma nemilosrdan proces", uz rizik od izbijanja težih sukoba, koji bi izazvali novi priliv izbeglica.

Erdogan je dodao da bi tri i po miliona ljudi iz Idliba u slučaju užasa ponovo došlo u Tursku, preneo je AFP.

Turski predsednik će se u petak, 7. septembra, sastati s predsednicima Rusije i Irana Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem, a istog dana zakazana je i sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u Idlibu.

Rusija tvrdi: Sprema se hemijski napad u Siriji

Erdoganovi komentari usledili su u periodu kada se snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada približavaju području Idliba, spremajući veliku ofanzivu, za koju se mnogi plaše da bi mogla izazvati humanitarnu katastrofu koja bi imala najveće razmere od početka građanskog rata u Siriji.

Vlasti u Damasku i njihovi saveznici u Moskvi obećali su da će iskoreniti džihadističke grupe, koje su dominantne u području pokrajine Idlib.

Moskva je nedavno uputila jasno i snažno upozorenje Zapadu da se "ne igra vatrom" u sirijskoj provinciji Idlib.

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je pre par dana da Vašington jača svoje vojne snage na Bliskom istoku i izrazilo bojazan da se SAD pripremaju za mogući napad na snage sirijske vlade.

Povezano

Sve vesti