MONDO/Srna

Vežbate li dovoljno? (ANKETA)

Autor:

Četvrtina svetske populacije ne vežba dovoljno. Da li ste i vi u toj grupi?

Studija Svetske zdravstvene organizacije (ZSO) pokazuje da četvrtina populacije, odnosno 1,4 milijarde odraslih, nedovoljno vežba, zbog čega je podložna povećanom riziku obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa dva, demencije i karcinoma.

U 2016. godini, svaka treća žena i svaki četvrti muškarac nisu se držali preporučenih smernica o fizičkoj aktivnosti, a to je najmanje 150 minuta umerene ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti sedmično.

Od 2001. godine nije zabeleženo poboljšanje fizičke aktivnosti u svetu. 

Najmanje vežbaju na Kuvajtu, Američkoj Samoi, Saudijskoj Arabiji i Iraku, gde više od polovine odraslih nije fizički dovoljno aktivno. 

SZO upozorava da je nedovoljna fizička aktivnost jedan od vodećih faktora rizika od rane smrti i da povećava opasnost od hroničnih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma i dijabetesa.

Smanjena ili nikakva fizička aktivnost prisutna je dvostruko više u zemljama sa višim prihodima u odnosu na siromašnije države.

U industrijski razvijenijim i bogatijim državama je sve više poslova koje ljudi obavljaju sedeći, koriste prevoz i opuštaju se sedeći, pa su veoma malo fizički aktivni.


Povezano

Sve vesti