Švajcarci ljuti: Šaćiri, kakvo je to izvinjenje?!

Autor:

"Nisu svi u planinama maloumni i zaluđeni nacionalisti", poruka je fudbaleru sklonom slanju političkih poruka.

14
A- A A+
Đerdan Šaćiri Foto: MN Press

Članovi švajcarske fudbalske reprezentacije, Đerdan Šaćiri, Granit Džaka i Stefan Lihtštajner uputili su u utorak izvinjenje svojoj naciji zbog nesportskog gesta tokom utakmice Svetskog prvenstva protiv Srbije.

Trio je golove Švajcarske protiv srpske selekcije slavio formiranjem "albanskog orla", simbola sa zastave Albanije, ali i sa zastave nacionalističkog projekta "Velike Albanije". FIFA u tom gestu nije videla preveliku provokaciju, već je kaznila fudbalere samo novčano (i to simbolično) ali su ti igrači u Švajcarskoj ipak bili prinuđeni da se izvinjavaju i da obećaju da više neće koristiti utakmice svoje reprezentacije da šalju političke poruke.

/I najuspešnija Hrvatica slavila "dvoglavim orlom"/

Međutim, ni ta izvinjenja nisu prošla bez kontroverzi.

Švajcarski portal Blik kritikovao je Đerdana Šaćirija zbog načina na koji se izvinio nakon prikazivanja albanskog orla protiv Srbije na Mundijalu u Rusiji.

Glavni urednik sportske rubrike Feliks Bingezer je nazvao Šaćirijevu izjavu "glupom" i procenio da je neiskrena, za razliku od poruka Džake i Lihtštajnera.

Posebno mu je zasmetao deo u kome fudbaler rođen u Gnjilanu kaže da se izvinjava "svima koji su gledali meč u planinama", jer novinar Blika smatra da izraz "u planinama" označava nekog da je "seljačina".

"Da, gospodine Šaćiri, mi smo planinska zemlja. Ali nisu svi koji žive u planinama maloumni i zaluđeni nacionalisti", navodi se u tekstu Blika.

Kritikovan je i selektor Vladimir Petković što je kao zamenika kapitena postavio upravo Džaku ispred Jana Zomera, jer bi iskusni golman mogao da "razvije moć povezivanja u heterogenom timu".

Povezano

Sve vesti