Za istoriju Danske i nerviranje Kozaka

Autor:

U Trnavi je odigrana istorijska utakmica. Danci sa amaterima izgubili "samo" 3:0 od Slovačke.

I to se dogodilo…

Danci su istrčali na teren Arene u Trnavi, a publika nije mogla da prepozna nijednog igrača u reprezentaciji koja je pre samo dva meseca igrala osminu finala Mundijala, gde je tek posle penala eliminisana od kasnije finaliste Hrvatske.

Nije bilo Kristijana Eriksena, niti Andreasa Kristensena, nije branio Kasper Šmajhel… Upravo su njih trojica odbili da potpišu sporazum o komercijalnim pravima sa Fudbalskim savezom Danske. Odbili su poziv, a uz znak solidarnosti isto je učinilo još 20 reprezentativaca.

Za prijateljsku utakmicu sa Slovačkom i duel sa Velsom u Ligi nacija (9. septembra) pozvani su amateri. Fudbaleri koji su do juče trčali za loptom po livadama treće, četvrte, pa i pete lige Danske.

Ni Google ne zna koji su ovo fudbaleri!


Gol Skandinavaca je čuvao FUTSALER – Kristofer Hag, tridesetjednogodišnji golman Gentoftea.


Za sve njih ova utakmica predstavljala je ostvarenje najluđih snova. Šansa da unucima jednog dana ispričaju kako su branili boje "najboljeg tima" Danske. I uspeli su...

S druge strane, Slovaci su bili besni. Selektor Jan Kozak je s punim pravom postavio pitanje pre meča: "U čemu je smisao putovati s takvim timom? Nama je ova utakmica bila potrebna da vidimo gde smo, da se spremimo. Sa sportskog aspekta nećemo dobiti ništa."


Ali, ni Fudbalski savez Danske neće dobiti kaznu od UEFA…


Selektor Skandinavaca Džon Jensen, koji je samo za ovaj duel zamenio Agea Hareidea i pomoćnika Jan Dal Tomasona, je pre ulaska u avion za Slovačku rekao novinarima da ne poznaje nijednog igrača s kojima će igrati utakmice u Trnavi i protiv Velsa.

Izvor: YouTube


Jensen je četiri godine igrao za Arsenal (od 1992. do 1996) i punih osam godina je bio reprezentativac. Sa Danskom je osvojio Evropsko prvenstvo 1992. godine.

Kapiten Danske, tridesetogodišnji Kristijan Ofenberg, koji nastupa za Avartu iz Kopenhagena, člana treće danske lige, prilikom izvođenja ekipe na teren, dobio je veliki aplauz navijača u Trnavi.

Nikolaj Johansen, član danskog četvrtoligaša Vanlesea, je bio zadužen za prvu zvezdu Slovačke reprezentacije i člana Napolija – Mareka Hamšika.

Slovačka je pobedila 3:0 (2:0), ali očigledno da domaćin nije dodavao gas. Strelci su bili Adam Nemec u 10, Albert Rusnak u 37. i Adam Fogt, reprezentativac Danske, koji je u 79. minutu postigao autogol.

Povezano

Sve vesti