MONDO/Agencije

Britanija bez rukavica: Putin je kriv!

Ruski predsednik Vladimir Putin snosi krajnju odgovornost za napad nervnim agensom novičok na bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u martu ove godine, izjavio je britanski ministar bezbednosti Ben Volas.

5
A- A A+


On je za radio BBC rekao da Putin snosi odgovornost jer je on predsednik Ruske Federacije i jer njegova vlada "kontroliše, osniva i upravlja" vojno obaveštajnim službama, prenosi Rojters.

Skripalj i njegova ćerka pronađeni su 4. marta u Solzberiju u besvesnom stanju, a istragom je utvrđeno da su otrovani novičokom.

Za njihovo trovanje Velika Britanija je optužila Rusiju, a britanska premijerka i policija sada tvrde da su napada na njih izvela dvojica pripadnika vojno obaveštajne službe GRU.

Moksva je odbacila bilo kakvu umešanost u taj slučaj, koji je doveo do pogoršanja odnosa Rusije i Zapada.

Britanski tužioci optužili su juče dvojicu Rusa, navodno vojnih obaveštajaca, za trovanje nervnim agensom novičokom Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solsberiju.

KREMLJ: NE ZANIMA NAS

Iz Kremlj je danas stigao odgovor da Rusija nema razloga da vodi istragu protiv dva čoveka koja je Velika Britanija optužila za pokušaj ubistva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja nervnim agensom i odbacio tvrdnje da je za taj napad u krajnjoj instanci odgovoran ruski predsednik Vladimir Putin.

Našli napadače: Ruski agenti u "slučaju Skripalj"?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da su optužbe Tereze Mej "neprihvatljive" i da "niko u ruskom rukovodstvu" nema ništa s trovanjem Skripalja, prenosi Asošiejted pres.

On je naveo da Rusija "nema nijedan razlog" da istražuje dva pojedinca koja je London juče optužio jer Velika Britanija nije tražila od Moskve pravnu pomoć u tom slučaju.

Povezano

Sve vesti