MONDO/Tanjug

Zabrana za "prljave dizelaše" se širi

Autor:

Nakon Hamburga i Štutgarta, i glavni nemački finansijski grad će od februara 2019. uvesti zabranu za stare dizelaše

Frankfurt je poslednji grad u nizu koji će zabraniti saobraćaj starijim dizelašima.

Finansijski centar Nemačke moraće od narednog februara da uvede zabranu vožnje starih dizel automobila u centru grada u okviru plana za poboljšanje kvaliteta vazduha, presudio je državni upravni sud.

Sud u Visbadenu je ovu odluku doneo u postupku koji je pokrenula grupa za zaštitu životne sredine Dojče Umvelthilfe (DUH), nakon krucijalne presude glavnog nemačkog upravnog suda iz februara 2018. koja je "otvorila vrata" zabranjivanju dizelaša u gradskim jezgrima, prenosi Rojters.

Zabrana se odnosi na vozila sa EURO 4 i starijim dizel motorima, ali i na EURO 1 i 2 benzince. Pretpostavlja se da će oko četvrtine automobila registrovanih u Frankfurtu biti zahvaćeno ovom odlukom. A od sledećeg septembra centrom Frankfurta neće smeti da saobraćaju ni EURO 5 dizelaši.

Sve manje dizela u Evropi

Lider DUH-a, Jirgen Reš, izjavio je da će ova presuda doprineti ubrzanju prelaska na električna vozila i pozvao kancelarku Angelu Merkel da natera proizvođače automobila da plate troškove naknadne ugradnje opreme sa sistemom za prečišćavanje izduvnih gasova u dizelaše, kako bi izbegli zabranu.

Regionalna vlada Hesena je takođe pozvala vladu u Berlinu da brzo reaguje po pitanju naknade tih troškova kupcima, čemu se žestoko protive lobisti automobilske industrije koju bi to moglo da košta milijarde evra.

Merkelova je rekla da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbegla zabrana vožnje, ali je neslaganje u pogledu rešavanja problema emisije azot-oksida iz dizel automobila izazvalo napetosti unutar njene koalicije sa socijaldemokratama, navodi Rojters.

100.000 VW vlasnika u problemu

Ranije je nemačka federalna agencija za motorna vozila, KBA, upozorila vlasnike određenih VW dizelaša da im ističe rok za usklađivanje sa ekološkim normama i da će ostati bez registracije ako ne srede svoje automobile.

Skoro 95 posto vlasnika od ukupno 2,5 miliona spornih vozila već je dobilo softversku zakrpu, ali još otprilike 100.000 vozača mora da odradi ovu obavezu.

Transformacija javnog prevoza

Nemačka vlada je u sklopu borbe za čistiji vazduh u gradovima predstavila projekat poboljšanja javnog prevoza. U projekat je uključeni Esen, Bon, Manhajm, Rojtlingen i Herenberg, u kojima će biti ispitano koliko poboljšanje javnog saobraćaja utiče na smanjenje zagađenja vazduha.

Ovih pet gradova će dobiti ukupno 130 miliona evra predviđenih za poboljšanje mreže, povećanje voznog parka, izgradnju novih biciklističkih staza i drugih aspekata koje bi trebalo da utiču na poboljšanje broja osoba koje koriste javni prevoz, čime bi se smanjio saobraćaj i emisija štetnih gasova.

Jedna od mera koju će bivša nemačka prestonica Bon uvesti je godišnja karta javnog prevoza po ceni od 365 evra – evro po danu.

I Švajcarska brani dizelaše

Vlasti u toj zemlji više ne dozvoljavaju registrovanje određenih dizel modela zbog previsokih nivoa emisije štetnih gasova. U pitanju su modeli "mercedes vito" sa 1,6-litarskim dizel motorom, "porše kajen" 3.0 V6 i "porše makan" 4.2 V8. Kako tvrdi švajcarska agencija za puteve, Astra, ovi automobili više zagađuju životnu sredinu nego što su proizvođači zvanično naveli u dokumentaciji.

Sva tri pomenuta modela od polovine avgusta ne mogu više da se registruju u Švajcarskoj, a već registrovani primerci mogu da se voze pod uslovom da usklade emisiju štetnih gasova sa lokalnim emisionim standardnima.

Kada je reč o zabranjenim "poršeima", reč je o modelima prethodne generacije, jer novi "kajen" i "makan" nemaju dizel varijante u prodaji.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti