MONDO/Agencije

Terete Harisa Silajdžića za ratne zločine

Policija u Trebinju dostavila je Tužilaštvu BiH izveštaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

2
A- A A+
sud, čekić, presuda, sudija, suđenje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Na teret mu se stavlja i da je počinio ratni zločin protiv čovečnosti na području opštine Konjic u periodu od 1992. do 1995. godine.

Silajdžić se sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. godine kao ministar spoljnih poslova, a nakon toga do kraja 1995. godine u svojstvu predsednika Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu, donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebića, Musala i Bradina, prenosi Klix.ba, pozivajući se na Srnu.

Tužilaštvo BiH traži pritvor za Dudakovića

U ovim logorima se nalazilo protivpravno uhapšenih više stotina srpskih civila, ubijena su 32, a više desetina žena je silovano, što potvrđuje da je Silajdžić vršeći najodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti znao i odobravao postojanje i delovanje ovih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, te postavljao upravnike logora /u Musali Ethema Žilića/, navodi se u izveštaju u koji je Srna imala uvid.

PAKAO SILOSA: Osmorici Bošnjaka 60 godina robije

U izveštaju se navodi i da je Silajdžić odgovoran zato što je kao visoki fukcioner Republike BiH, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna za ratne zločine, a i preko drugih osoba učestvovao u tim.

Povezano

Sve vesti