mondo.rs

Ova jutarnja rutina će vam promeniti život!

Autor:

Evo kako da započnete dan bez stresa i srećniji.

Ako vam se dešava da "ustanete na levu nogu" i shvatite da to utiče na ceo vaš dan, dobre vesti su da nekoliko promena u onome što radite čim ustanete može da vam obezbedi dobro raspoloženje tokom celog dana.

Nauka kaže da vam će ova jutarnja rutina od 27 minuta direktno da utiče na vaše raspoloženje i da ćete celog dana biti srećniji. Vredi pokušati!

Radite vežbe disanja 

Stres doprinosi mentalnim i zdravstvenim problemima, pa je zato idealno da dan započnete oslobađanjem od stresa, odnosno vežbama disanja koje će vam u tome pomoći, a za to vam je potrebno samo pet minuta.

Iako zvuči kao da disanje samo po sebi ne može da smanji nivo stresa, direktorka Stenfordovog centra za istraživanje, Ema Sepala kaže da je to moguće. Ona je na svom blogu napisala da postoji veza između vežbi disanja i parasimpatetičkog nervnog sistema.

Sudeći prema rečima Sepale, studije su dokazale da su različite emocije povezane sa različitim obrascima disanja, što znači da menjanjem načina na koji dišemo možemo da utičemo i na emocije.

Dakle, vežbama disanja – dubok udah, spor izdah, smanjićete nivo hormona stresa, kortizola, i automatski poboljšati svoje raspoloženje.

Napišite na čemu ste zahvalni

Sada kada ste popravili raspoloženje disanjem, naredna dva minuta provedite zapisujući tri stvari na kojima ste zahvalni. Time što ćete provesti malo vremena fokusirajući se na zahvalnost, učite mozak da vidi pozitivne stvari umesto negativnih, kaže psiholog Šon Ekor.

On tvrdi da ovakve tehnike pomažu da "reprogramiramo" mozak da postane pozitivniji, što ima i direktan uticaj na raspoloženje i osećaj sreće.

Naučite nešto novo

Na kraju, završite svoj jutarnji ritual tako što ćete izdvojiti 20 minuta da naučite nešto novo. Na primer, možete to vreme da provedete učeći neke nove reči stranog jezika koji usavršavate ili nešto slično.

Psiholog Vanesa King kaže da je učenje jedna od najvažnijih potreba ljudskog bića.

"Učenje može da nam pomogne da izgradimo samopouzdanje i da se osećamo bolje, efikasnije. To takođe može da bude i način da se povežemo sa nekim. Kao ljudska bića, imamo prirodnu želju da učimo i napredujemo".

Ako svakog jutra učite nešto novo, to znači da dan započinjete radom na sebi, što takođe dobro utiče na raspoloženje.

Ovih 27 minuta koje ćete ujutro provesti na ovaj način uticaće pozitivno na gotovo svaki aspekt vašeg života i pomoći će da budete dobro raspoloženi celog dana.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.