Zvezdini problemi: Na dve trećine puta smo!

Autor:

Operativni direktor crveno-belih, Stefan Pantović, u intervjuu za MONDO govorio je o trenutom funkcionisanju kluba i finansijskoj situaciji.

Zvezdini problemi: Na dve trećine puta smo! Foto: MN Press

Nedavno se navršilo 10 godina od kako je Stefan Pantović u FK Crvena zvezda.

Znamo da ime operativnog direktora crveno-belih mnogima ne zvuči odmah poznato, ali reč je o čoveku kog je Zvezdan Terzić nedavno istakao među najzaslužnijima za trenutne uspehe, odnosno prošlogodišnji plasman kluba u Ligu Evrope i ovogodišnji u Ligu šampiona.

"Imao sam sreću da mi se ostvari san svakog navijača kada sam u avgustu 2008. dobio priliku da radim u klubu koji volim. Prvih sedam meseci sam volontirao u marketingu, tako da je moj početak u Crvenoj zvezdi bio što se tiče odgovornosti na daleko nižem nivou nego danas. Slobodno mogu da kažem da sam zahvaljujući tome što sam krenuo sa dna piramide stekao iskustvo koje mnoge moje kolege na sličnim pozicijama u razvijenijim klubovima jednostavno nisu iskusili. Imajući u vidu spiralu duga u kojoj se klub u petogodišnjem periodu nalazio, kao i mnoge promene, brzo sam napredovao pre svega zahvaljujući trudu koji sam ulagao. Ne mogu da kažem da je pomenuta spirala duga srećna okolnost, jer nikada ne bih menjao neuspeh Crvene zvezde za lični uspeh, ali tako se dogodilo sticajem okolnosti. Situacija je bila daleko od idealne, ali smo se i u tim neverovatno teškim trenucima borili da klub bitiše", prisetio se Pantović u intervjuu za MONDO.

Danas je situacija drastično drugačija. Zvezda se posle dugo vremena vratila u društvo najboljih evropskih klubova.

Zvezda i Srbija najbolji u Evropi!

"Svako vreme nosi svoje pozitivne i negativne trenutke. Naravno da je daleko zdravije raditi u ovakvom sistemu sada kada je potrebno da se više planira i unapred definiše, dok je suština da je u vreme krize efikasnije kada odlučuje daleko manji broj ljudi. Kada Zvezda beleži uspehe kao što je trenutno slučaj, potrebno je imati što veći broj izvršilaca koji su u stanju da odgovore modernim izazovima. Klub mora strateški da se menja i da razmišlja 10 godina unapred, dok u doba krize razmišljaš samo o sutra. Nekada je bio problem čak i obezbediti autobus deci iz Omladinske škole da odu na neko gostovanje u Srbiji ali smo srećom, zahvaljujući podršci simpatizera kojima je klub u srcu, uspevali da prevaziđemo sve teške trenutke".

Mnogi će reći da u Crvenoj zvezdi sve zavisi od toga kakve rezultate beleže fudbaleri. 

Nekadašnji v.d. generalnog sekretara je nešto umereniji u toj konstataciji.

"Ne sve, ali ogromna većina, a upravo je na komercijalnom delu kluba zadatak da se stvore preduslovi da ne zavisi sve od rezultata već da postoji finansijska stabilnost i izvori prihoda koji nisu direktno vezani za sportski rezultat. Na tome do pre dve godine nije moglo da se radi, pošto nije postojala zdrava osnova da imamo srednjoročnu stabilnost".

Dva uzastopna plasmana u grupne faze UEFA takmičenja značajno menjaju stvari...

"Ako bismo gledali gde smo bili pre četiri godine, trenutno smo prešli dve trećine puta ka rešavanju svih problema koji su postojali, a ako bismo gledali neki uopšteni ciklus svake organizacije, nismo još ni na trećini zacrtanog puta", naglašava Pantović.

stefan pantović Foto: MN Press

Prošle zime, kada je u centru pažnje bio odlazak Ričmonda Boaćija, tada najboljeg strelca tima, generalni direktor Zvezdan Terzić izjavio je da sa jedne strane ima navijače Crvene zvezde koji bi voleli da Boaći ostane, a sa druge Stefana Pantovića i finansijski tim, koji insistira na prodaji da bi klub zaradio preko potreban novac za funkcionisanje.

"Ne mogu da kažem da nikada ne podlegnemo navijačkim strastima, često Marko (Petrović, finansijski direktor, prim.aut) i ja uzimamo u razmatranje činjenice da je u ovoj fazi u kojoj je Zvezda danas, pokretač finansijskog uspeha zaista sportski rezultat, ali je suština svega da imamo obavezu prema klubu da budemo racionalni u sagledavanju okolnosti koje utiču na finansijsku situaciju. To je naša jednako poslovna i navijačka obaveza. Iskreno se nadam da će doći period kada sportski uspeh neće biti jedini motor Crvene zvezde, zato što će to podrazumevati da se podigao standard u celom društvu. Sa druge strane, posle svih analiza koje su bile urađene u januaru, bilo je jasno šta moramo da uradimo i to smo na kraju i uradili - isto kao što je racio nalagao da Boaćija otkupimo pod uslovima pod kojima smo to uradili pre nepunih nedelju dana". 

Pre samo četiri godine, Crvenoj zvezdi je isključivana struja, a danas klub igra Ligu šampiona. Pitali smo Pantovića da li postoji određena prelomna tačka posle koje su stvari krenule nabolje. 

"Svaki dan je prelomna tačka, verujem da inkrementalno poboljšanje procesa unutar kluba na dnevnom nivou donosi zavidne rezultate na duže staze. Sa druge strane, pokazalo se da treba i sanjati, naravno ne previše ali u svakom slučaju verovati u svoje sposobnosti. Emotivno gledano, prelomna tačka je bila pobeda protiv Sparte u Beogradu prošle godine, pošto i sami nismo i dalje bili svesni naših mogućnosti. Tada se unutar kluba pojavila vera koja nam je bila vodilja protiv Krasnodara u daljem takmičenju, ali utakmica protiv Sparte nam je ipak bila prelomna, barem po meni. Pokazali smo sportski da možemo i došlo je do izliva emocija koji nas je samo ohrabrio da budemo još uporniji u onome što smo naumili. Izvinite što pričam više o prošloj sezoni, ali uvek preferiram da na događaje gledam sa neke vremenske distance, a koliko se sećam, odavno nisam tako kvalitetno spavao kao tada nakon te utakmice".

Tekuća 2018. godina je finansijski najuspešnija po klub u ovom veku, pa i duže.

"Tako je. To je nagrada za sve napore i trud. Zaista moram da kažem da smo u Zvezdi svi kao porodica i da nas od drugih klubova izdvaja taj prisan odnos, mogućnost da kažemo sve što mislimo kao i da uvek jednom problemu pristupimo sa nekoliko različitih strana. U našim diskusijama redovno imamo barem jednu osobu koja ima dužnost da ne odbaci ni najneverovatniji scenario, već da ga još detaljnije analizira". 

Da li je tačno da je Zvezdin godišnji budžet oko 20.000.000 evra?

"Nije daleko od istine. Budžet varira od toga da li ekipa igra Ligu šampiona ili Ligu Evrope, jer su bonusi igračima i stručnom štabu sastavni deo budžeta u datoj sezoni. Ove godine je tu i bonus za plasman u Ligu šampiona od kompanije Gasprom, sa kojom imamo sponzorski ugovor do 2020. godine".

Značajan UEFA bonus tek treba da "legne" na račun crveno-belih.

"Novac od UEFA stiže sredinom septembra i u januaru, a onda i u maju 'market pul'... Ako se gleda ukupan prihod, bio je onaj osnovni koji je 14.500.000 evra, onda smo imali sreću da nismo najlošije plasiran tim po koeficijentu u grupnoj fazi, već je to AEK, što znači da smo umesto 1.108.000 dobili 2.216.000 evra. Tu je i faktor ulaznica i 'marketing pula' ( više od 750.000 evra), tako da sigurno premašujemo prihod od 20.000.000 evra", zadovoljan je Pantović.

Bilo bi i više novca da utakmica protiv Salcburga nije igrana pred praznim tribinama zbog kazne UEFA.

"Gubitak je preko 800.000 evra neto prema nekim procenama kolike bi bile cene karata".

Malo je nedostajalo da crveno-beli i prvu utakmicu grupne faze elitnog takmičenja kao domaćin igraju pred praznim tribinama, ali je žalba usvojena, pa je umesto dve, kazna smanjena na jednu utakmicu suspenzije stadiona. I sam Pantović bio je deo pravnog tima, koji je po drugi put za dve sezone uspeo da natera komisiju UEFA da promeni odluku.

"Najveće zasluge za to idu advokatskom timu na čelu sa Zoranom Damjanovićem koji je zaista odradio ogroman posao prilikom pripreme za saslušanje", rekao je i dodao da ne postoji strah od zatvaranja stadiona zbog ulaska navijača u teren po završetku utakmice u Salcburgu, već se očekuje "samo" novčana kazna.

Plasmanom u grupnu fazu elitnog takmičenja, Zvezda je svojim navijačima obezbedila spektakle protiv Napolija, Liverpula i Pari Sen Žermena.

Cene ulaznica (paketi od 7.500 do 24.000 dinara, uz popust 50 odsto za vlasnike sezonskih karata) mogu se smatrati korektnim, imajući u vidu koliko koštaju ulaznice na neke druge stadione u Evropi, posebno kada je u pitanju Liga šampiona.

"Vodili smo se time da će klub zaraditi veliki novac plasmanom u Ligu šampiona i da ako nekoga treba nagraditi, onda su to naši navijači. Zato smo se potrudili da budu povlašćeni ljudi koji su kupovali sezonske karte i članovi kluba, pošto je jedna od naših ambicija u budućnosti da oni i budu oslonac Crvene zvezde. Nismo dugo većali o cenama karata, smatramo da su prihvatljive", objasnio je Pantović i dodao da će klub sasvim lepo zaraditi prodajom ulaznica za pomenute tri utakmice:

"Očekujemo oko 3.000.000 evra neto zaradu od karata. UEFA ima pravo na 700 ulaznica i to nas onemogućava da raspolažemo kartama za VIP galeriju, inače bi zarada bila i veća. Upravo zato ovih dana, između ostalog, i rekonstruišemo delove stadiona".

Plasman u Ligu šampiona doneo je klubu i te dodatne obaveze na sređivanju stadiona.

"Mnogo je velika razlika između igranja u Ligi šampiona i Ligi Evrope. I sami nismo očekivali da je tolika razlika, mogu slobodno da kažem i da smo bili previše ležerni na startu ovogodišnjih kvalifikacija, što se naglo drastično promenilo. Brzo smo se uhodali i biće sve spremno do utakmice sa Napolijem", uverava operativni direktor crveno-belih.

VIDEO: Redovi i radovi na "Marakani"

Pored duga sa kojim se klub već godinama bori, najveći troškovi idu upravo na renoviranje stadiona, kao i igrački kadar.

Igrački kadar je, ujedno, i glavni izvor prihoda. Po poznatom sajtu "Transfermarkt", vrednost Zvezdinog tima trenutno je 44.000.000 evra.

"Mi se vodimo nekim drugačijim pokazateljima, ali nisu daleko od toga. Ono što je veoma bitno, jeste da vrednost tima konstantno raste", istakao je Pantović, a na pitanje koliko je koštalo stvaranje tima koji je uveo crveno-bele u Ligu šampiona, nije želeo da bude konkretan:

"Uz svo poštovanje prema čitaocima MONDA, mi spremamo izveštaj koji ćemo dostaviti članovima Skupštine na njihov zahtev da se učestalije obaveštavaju o životu kluba. Želja nam je da oni prvo dobiju od nas informacije, pa da onda tek bude objavljeno u javnosti. Ako je neko pokazao entuzijazam pored nas iz menadžmenta kluba, to su onda upravo ti ljudi iz Skupštine i stav menadžmenta je da oni zaslužuju da budu u prilici da prvi saznaju sve informacije".

Otkrio nam je, ipak, da Zvezdin tim premašuje trenutan dug kluba.

"U maju ove godine sam prvi put shvatio da smo blizu ulaska u fazu u kojoj možemo konačno da budemo dugoročno stabilni. Bilo je to u trenutku kada je po našim procenama vrednost tima premašila iznos obaveza, a ta vrednost je danas verovatno i više nego duplo veća u odnosu na ukupne obaveze kluba. Tada je bilo jasno da smo vrlo blizu da ostvarimo punu finansijsku stabilnost u nekom srednjem roku", zadovoljno je konstatovao Stefan Pantović, uz uverenje da Crvenoj zvezdi slede sve bolji dani...

KOLIKI JE TRENUTAN DUG KLUBA?


Na ovo pitanje, Pantović je imao dobro pripremljen odgovor...

"O ciframa ćemo govoriti na Skupštini kluba, ali iskoristio bih ovu priliku da pozovem na dijalog o tome koje su potrebe FK Crvena zvezda u budućnosti, zato što početna tačka o kojoj svi odavno pričaju - o 52.000.000 evra duga - je bila takva da je od tih 52.000.000 evra obaveza u datom trenutku bilo dospelo preko 93 odsto. Sada je dramatično smanjen dug, ali i dospelost duga. Zato je potrebno da se usaglase ciljevi za budućnost, a jedan od najvažnijih bi trebalo da bude to da Zvezda kao klub ima nula odsto dospelih obaveza, dok dug kao dug ne predstavlja nešto od čega treba bežati. Svaki entitet na svetu ima srednjoročne i dugoročne obaveze, pa i kompanije kao što su 'Apple' i 'Amazon', a opet su prešli granice svih granica po pitanju vrednosti. Ono što je objektivno na neki način hendikep modernih fudbalskih klubova je činjenica da vrednost naših fudbalera na tržištu ne može biti predstavljena u knjigama, već isključivo njhova amortizovana vrednost, odnosno uložen novac u dovođenje podeljen sa brojem godina trajanja profesionalnog ugovora. Naša primarna obaveza mora da bude obezbedjivanje daljeg rasta vrednosti kluba u srednjem roku, kao i dalji rast prihoda koji ne spadaju u osnovne. Recimo, u poslednjih par dana prelaznog roka smo imali ponude za transfere koji su premašili naša očekivanja za pojedine igrače, međutim, postojala je procena da ne bi bilo odgovorno prema klubu prihvatiti te ponude. Sve dolazi na svoje mesto. Obaveze kao obaveze nije normalno niti racionalno nemati, gledano sa računovodstvenog aspekta - a fudbal u 21. veku vode računovođe i advokati, verujte mi. Cilj treba da bude da dospele obaveze nemamo, ka čemu klub i ide. Glavno oruđe svakog kluba danas je sposobnost da upravlja novčanim tokovima na najefektivniji mogući način", istakao je Pantović i dodao:

"Meni kao operativnom direktoru FK Crvena zvezda je ambicija da za tri godine imamo na računu 10-15 miliona evra u rezervi kao 'bafer', da budemo u stanju da odbijamo ponude za transfer ako procenimo da postoji prostor za dobijanje bolje ponude ili ako kojim slučajem izostanu sportski rezultati, da funkcionisemo kao investicioni fond i ulažemo u projekte koji će našu zemlju gurati napred na polju IT industrije i obezbediti da mladi ostanu. To je moja zvezda vodilja. S druge strane, ne treba da nam predstavlja problem ako i tada budemo u knjigama imali nešto što se zove 'dugoročna obaveza' ukoliko smo podigli neki kredit za ulaganje u infrastrukturu ili slično. Od toga ne treba bežati, suština je upravljati obavezama na način koji ti daje fleksibilnost, kao i da u svakom trenutku zračiš likvidnošću. To je ključ uspeha našeg kluba u budućnosti uz dalji rast prihoda od transfera imajući u vidu da neprestano pomeramo granice transfera, kako mi tako i evropski klubovi".

Povezano

Sve vesti