• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupo gorivo, šverc cveta

Izvor MONDO/Tanjug

Krijumčarenje nafte u Srbiji je u značajnom porastu i ove godine su carinici otkrili šest puta više zloupotreba sa naftnim derivatima nego 2017. godine.

  Uprava carina - Krijumčarenje nafte u značajnom porastu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Pomoćnica direktora Uprave carina, Sonja Lazarević, kaže da je nafta sada popularnija za šverc od cigarete, što je bio slučaj 2016. i 2017. godine. A ovde se ne radi o švercu "na malo", privatnim automobilima i sl. Za krijumčanjere goriva treba ozbiljna logistika i "papirna tehnologija", jer lakše je u papirima prikazati razna ulja, maziva, industrijske tečnosti.., nego srediti da cisterna nevidljivo "prođe" granicu.

Carinski službenici su, kako je saopštila Uprava carina juče u saradnji sa Tržišnom inspekcijom uspeli da spreče pokušaj lažnog deklarisanja gotovo 25 tona goriva, čime bi se izbeglo plaćanje predviđenih dažbina i oštetio državni budžet.

U fijat doblo "sabio" 600 litara nafte

"Nakon što je pre mesec dana cisterna jednog uvoznika iz Srbije stavljena pod carinski nadzor radi provere prave prirode tovara, stigle su analize ovlašćene laboratorije iz Novog Sada koje potvrđuju da se u cisterni nalazi evrodizel.

Umesto da prijavi da se u cisterni prevozi evrodizel, uvoznik je prijavio 'impregnator za drvo' za koji se pri uvozu ne naplaćuju dažbine karakteristične za akciznu robu", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Pogrešnim deklarisanjem radi izbegavanja plaćanja uvoznih dažbina na 24.890 litara nafte, uvoznička firma iz Srbije bi oštetila državni budžet za oko dva miliona dinara.

Šverc nafre je popularan ove godine iz jednostavnog razloga - isplativiji je zbog povećane cene na pumpama uzrokovane skupljom naftom na berzi i jačanjem dolara.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

JohnyB

Nije skuplje ni zbog dolara ni zbog svetske cene. Akcize... Uzimate mi svaki mesec najmanje 4-5 000 dinara zbog skuplje cene. A ja zbog posla i dece moram da pređem 1200-1500 km. Aj' leba im neka pokrenu privredu pa pune budžet, a ne preko mojih leđa na ovu tugu od plate...

Zemlja Srbija

Živim u pograničnom gradu, gde stvarno šverc benzina cveta... Najgore od svega je što su glavni šverceri panduri i niko im ništa ne može. Srbijo među šljivama...

Munze

@Zemlja Srbija ni tebe niko ne sprecava da da 5 puta dnevno predjes granicu i legalno preneses 300l goriva

special image