Šta izaziva gorušicu i kako da je "pobedite"

Autor:

Ako ste jedan od miliona ljudi koje muči ovaj problem, evo šta možete da uradite.

Šta izaziva gorušicu i kako da je "pobedite" Foto: Mondo/Goran Sivački

Verovatno ste bar jednom u životu iskusili taj neprijatan osećaj koji nam stvara gorušica, ali možda ne znate šta dovodi do toga.

Gorušica najčešće počinje osećajem neprijatnog žarenja otprilike iza grudne kosti, ali osećaj može i da se "penje" uz grlo, dovodeći do kiselo-gorkog ukusa u ustima.

Bol se često pojačava posle jela, kad smo u ležećem položaju, ili uveče, a iako ova neprijatnost u najvećem broju slučajeva nije razlog za ozbiljnu zabrinutost, može da smeta ako se često javlja.

Na svu sreću, ako od gorušice patite samo povremeno, problem se lako rešava malim promenama u životnim navikama, ili (što je lakši, ali ne uvek i pametniji put) antacidima, lekovima koji se mogu kupiti i bez recepta, prenosi "Indipendent".

Da li soda bikarbona "leči" gorušicu?

Osobe koje povremeno muči gorušica znaju da je jedan od efikasnijih "lekova" iz kućne radinosti soda bikarbona razmućena u malo vode. Ipak, iako stvarno pomaže, ako imate neko hronično oboljenje zbog kojeg redovno uzimate terapiju, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom. Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je lako dostupna i njena primena u najvećem broju slučajeva je bezbedna. "Pošto je alkalna, soda bikarbona zaista može da neutrališe želudačnu kiselinu, ali ako uzimate neke lekove, proverite sa svojim lekarom da li uzimanje sode bikarbone može nepovoljno da utiče na dejstvo leka", kaže za "Dejli mejl" farmaceut Kolin Dugal.

Šta je gorušica?

Čak trećina populacije pati od gorušice i podrigivanja iza čega se najčešće krije gastroezofagealna refluksna bolest. Do te neprijatne pojave dolazi zbog poremećaja na nivou spoja između jednjaka i želuca gde slabost ventilnog mehanizma dovodi do vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.

Pošto je sadržaj želuca izuzetno kiseo, eto problema.

Šta je izaziva?

Gorušicu može da izazove mnogo toga - različita hrana, naročito ljuta, masna ili začinjena, pića kao što su kafa ili alkohol, i… pa, životne navike. Pušenje, na primer. Osim toga, verovatnoću da vas snađe ova muka povećavaju i višak kilograma, stres, anksioznost i trudnoća.

Češće se javlja kod odraslih, naročito u srednjim i poznijim godinama, ali generalno može da snađe svakoga, piše Livescience.

Ali, ako imate gorušicu češće od recimo dvaput nedeljno, ili ona potraje duže od dve nedelje, idite kod lekara, pošto u tim slučajevima gorušica može biti simptom ozbiljnijih stanja.

Ukoliko se javlja samo povremeno, evo šta možete da pokušate:

Kako da se oslobodite gorušice

Kako da se rešite gorušice u trudnoći


Tagovi:

Povezano

Sve vesti