Hrvatski medijii oštro o Vučiću: On hvali Slobu?!

Autor:

Hrvatski mediji žestoko kritikuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog govora koji je održao u Kosovskoj Mitrovici. Posebno mu zameraju deo o Miloševiću i o Kninu.

34
A- A A+

Mediji u Hrvatskoj sa posebnom pažnjom su ispratili posetu predsednika Srbije Kosovu i Metohiji i njegov govor u Kosovskoj Mitrovici.

Ono što im je posebno "zaparalo uši" jeste deo govora Vučića u kojem je spomenuo nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugsoalvije Slobodana Miloševića, kao i deo o Kninu, za koji je rekao da se "šahovnica tamo nikada nije vijorila" pre rata  bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina prošlog veka.

Pojedini mediji, poput portala Index.hr, okarakterisali su Vučićev govor kao "skandalozan", citirajući deo o Miloševiću. I drugi hrvatski mediji su u prvi plan istakli taj deo njegovog govora, a "Večernji list" je napisao da je Vučić davao "kontroverzne izjave".

"Pre skoro 30 godina, nedaleko odavde, stotine hiljada ljudi, a Slobodan Milošević je tada bio dovoljno velik da ih u tom broju okupi, na Gazimestanu, dočekalo je kraj njegovog govora, čuvenog ili nečuvenog, zavisi o tome ko ga i kako tumači, sećate li se kako? Pevali su. I to horski, sve te stotine hiljada, pevali su verom i uverenjem, pevali su zaneseni i poneseni, onu poznatu 'Ko to kaže, ko to kaže, Srbija je mala'... Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji. Ne zato što je on to želeo, već zato što želje nisu bile realne, a interese i težnje drugih naroda zanemarili smo i potcenili. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cenu. Nismo postali veći. Ili, bolje reći, nismo postali veći na onaj način na koji su neki to zamišljali. Danas, bez kapi krvi, bilo čije, jesmo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je pomenuo i druge ratove, a hrvatski mediji u prvi plan su istakli Knin i njegovu opasku da se tamo šahovnica nikada pre nije vijorila.

"Ne svojom, ali ne isključivo i tuđom krivicom. Zvanično i nezvanično, pomagali smo svojoj braći. Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo, za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji od onog koji je bio, a u Prištini živi svega nekoliko Srba", rekao je Vučić.

VUČIĆ: "I DALJE SAM ZVEZDA U HRVATSKOJ"

Prilikom jučerašnje posete jezeru Gazivode, Vučić je odgovorio i na pitanje jednog hrvatskog novinara u vezi sa idejom o razgraničenju na Kosovu.

"Drago mi je da se i vi Hrvati interesujete za Kosovo... Vidim da sam i dalje glavna zvezda u Hrvatskoj, ali ne brinite neću da se kandidujem kod vas za predsednika", rekao je Vučić sa osmehom.

Povezano

Sve vesti