Koliko često se bebe mrdaju dok su u stomaku

Autor:

Evo koliko često bi trebalo da osetite pokrete bebe u stomaku, u trećem tromesečju trudnoće.

Koliko često se bebe mrdaju dok su u stomaku Foto: MONDO/Zora Ćirković

Sve bebe su drugačije, neke su aktivnije, neke su mirnije, neke se još dok su u stomaku "razigraju" uveče, neke se noću primire i "spavaju dok mama spava"… Ali, evo koliko bi beba trebalo da se "mrda" dok je u stomaku, u poslednjem tromesečju trudnoće.

"Ako vam ovo nije prva trudnoća, verovatno ste i sami primetili da se bebe 'ponašaju' drugačije još pre rođenja", kaže dr Debra Goldman, ginekolog-akušer za portal The Bump.

Pokreti bebe znače da je sve u redu

Pokreti bebe u stomaku su jedan od indikatora da je sa trudnoćom sve u redu. Većina trudnica prvi pokret svoje bebe osetiće između 16. i 24. nedelje trudnoće, i do 32. nedelje bebe su sve aktivnije i aktivnije, a oko 32. nedelje, ta aktivnost se ne pojačava, ali ostaje prisutna. Ako primetite bilo kakvu promenu u kretanjima vaše bebe, ako vam se učini da se beba pomera slabiji ili ređe nego što ste navikli, ako se beba primirila tokom dužeg vremenskog perioda, idite kod lekara odmah, za svaki slučaj.

Na to koliko ćete osećati pokrete bebe utiču, osim bebine "prirode" i još neki faktori, recimo, položaj posteljice, ili položaj bebe. Ima beba koje su aktivnije recimo, nakon što mama jede, ima onih koje kao da se "probude" kad mama legne da spava… Ali, svaka mama će posle nekog vremena umeti da prepozna obrazac bebinih navika, još dok je beba u stomaku. A taj obrazac najčešće podrazumeva da se periodi bebine aktivnosti smenjuju sa periodima tokom kojih se beba "primiri".

Kad jednom "uhvatite" šemu vaše bebe, najverovatnije ćete moći da ocenite kad beba spava, kad je budna. Ali, ako vam se čini da se beba pomera manje nego što je uobičajeno, ili niste osetili pokret tokom dužeg vremena, počnite da brojite "udarce".

"Svojim pacijentkinjama kažem da u takvim situacijama popiju nešto hladno, i legnu u tihu, zamračenu sobu, bez televizije, bez muzike ili bilo kakvih distrakcija, da polože obe šake na stomak i mere koliko će im vremena biti potrebno da osete deset pokreta bebe", kaže dr Goldman.

"Ako tokom sat vremena, ili najduže dva sata ne izbrojite deset pokreta, trebalo bi da se javite svom lekaru."

Naravno, ako ne osetite deset "udaraca" za sat vremena, to neće uvek značiti da nešto nije u redu. Beba možda spava, ili se namestila tako da ne možete da osetite pokrete tako lako. Ali… nije loše proveriti o čemu se radi, ako imate osećaj da je beba mirnija nego obično, idite kod lekara.

Zašto se bebe mrdaju dok su u stomaku

Tagovi:

Povezano

Sve vesti