mondo.rs

Gujonu zabranjen ulaz na Kosovo, protest Beograda

Autor:

Kosovska policija zadržala je na administrativnom punktu Merdare francuskog humanitarca Arnoa Gujona. Marko Đurić osuđuje incident.

4
A- A A+

Osim Arnoa Gujona, kosovska policija zadržala je i dvojicu aktivista humanitarne organizacije "Srbi za Srbe".

Pripadnici kosovske policije su, zadržavajući Gujona, naveli da on nema dozvolu za posetu Kosovu.

"Dvojica aktivista organizacije 'Srbi za Srbe' su poslati na vanredni pregled",  navodi RTS.

Sam Gujon kaže da je dobio zabranu ulaska na KiM na neodređeno vreme.

Kako je Gujon rekao Tanjugu, zadržali su ga na administrativnom punktu Merdare, potom su ga priveli i ispitivali i onda mu je "uručena zabrana ulaska na neodređeno vreme bez ikakvog obrazloženje".

"Sada je moj humanitarni rad doveden u pitanje", rekao je Gujon vidno uznemiren, i dodao da je svakog meseca išao na KiM gde je boravio po nedelju dana, pratio humanitarne akcije, razgovarao sa ljudima...

Dodao je da ima pravo na žalbu, što će svakako iskoristiti.

"Cilj im je da privode ne samo Srbe već i one koji pomažu Srbima u enklavama", rekao je Gujon.

Gujon je na Kosovo krenuo kako bi prisustvovao otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Raško-prizrenske eparhije u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najoštrije je osudio privođenje francuskog humanitarca, kritikujući Prištinu.

U saopštenju za medije, Đurić navodi da je "jedini greh Gujona što pomaže Srbima i što uspešno svetom pronosi istinu o stradanjima i obespravljenosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Dodaje da albanskom narodu nije strana humanost, ali da "pojedine zločinačke strukture u Prištini" ne znaju za humanost, ili, primećuje, misle da Srbi imaju manja prava od ostalih ljudskih bića.

"Današnja suluda odluka da se Gujonu praktično zabrani rad potpuno razotkriva šovinističku prirodu dela vladajućih struktura u Prištini, i međunarodna zajednica mora da bude alarmirana ovakvim pozivom na uzbunu, jer sledeći korak može biti samo zatvaranje Srba u geta i njihovo formalno stavljanje u rang bića drugog reda", zaključuje Đurić.

Povezano

Sve vesti