Okuka, 40 trenera, pa opet Okuka!

Iskusni stručnjak posle 18 godina ponovo seo na klupu Vojvodine i odlučio da se ne služi velikim rečima. Poručuje da želi da s klubom, uz rukovodstvo, donese stabilnost posle godina turbulencije.

Okuka, 40 trenera, pa opet Okuka! Foto: MONDO/Milutin Vujičić

Dragan Okuka vratio se na klupu Vojvodine posle 18 godina!

Između njegovog prvog mandata u jesen 2000. godine, koji je potrajao tri meseca, i narednog angažmana u Novom Sadu - kroz "Karađorđe" je prodefilovalo čak 40 trenera, od kojih su se neki i ponavljali…

Samo u poslednje dve godine (nepune), Dragan Okuka je osmi šef stručnog štaba Novosađana i nasledio je Acu Veselinovića koji je smenjen u petak, posle slabijeg starta.

Vojvodina je poražena od Crvene zvezde u 7. kolu Superlige (4:1) i imao tek 9 bodova.

"Došlo je do apatije i gubitka samopouzdanja, tako da smo odlučili da uskratimo poverenje Veselinoviću i da imenujemo Dragana Okuku na mesto šefa stručnog štaba", obrazložio je direktor kluba Darko Jevtić uz napomenu da je vreme da se klub izvuče iz rezultatske krize.

Draganu Okuki će prvi asistent biti Radovan Krivokapić, nekadašnji igrač Voše baš iz prvog mandata iskusnog trenera, odnosno Zoran Vasiljević. Tu su još i trener golmana Milan Jovanić, kondicioni Aleksandar Janković i analitičar Stefan Janković, a ostavljena je mogućnost da se stručnom štabu priključe još neka imena.

 "Drago mi je da sam ponovo u Vojvodini. Hvala rukovodstvu što je prepoznalo da sam ja taj šraf koji će nam pomoći da budemo tamo gde Vojvodina treba da bude - u vrhu srpskog fudbala. Zašto to nije tako trenutno bilo bi iluzorno pričati, prihvatio sam ovo i ne bih došao da Vojvodina treba da bude peta, sedma ili deseta. Imamo potencijal za više od ovoga!", naglasio je Okuka.

"Cilj je da izborimo Evropu i klub ne može bez toga. Svojim znanjem i iskustvom pokušaćemo da izdignemo ovu ekipu i napravimo rezultat koji očekuju navijači. Mislim da Vojvodina uprkos kritikama ima kvalitet da napravi rezultat više".

Okuka je pohvalno govorio o svojim prethodnicima i naveo da nisu imali sreće, a kao kvalitete koje donosi istakao je disciplinu i upornost.

A kakav fudbal možemo očekivati od Vojvodine?

Svi kažu želimo atraktivan fudbal, ali nisam od onih koji to obećavaju. Ili svi kažu igraćemo s tri špica, ali realnost je drugo…. Želimo da publika izlazi zadovoljna s stadiona, da imamo respekt prema svima. Hoćemo fer-plej, prave vrednosti u fudbalu i ako u tome budemo prepoznatljivi - iz toga će izaći i kvalitetna ekipa", rekao je Okuka koji je potpisao ugovor na dve godine.

Na pitanje kako mu zvuči što je između njegova dva mandata čak 40 trenera promenjeno, zastao je dugo i potom odgovorio…

"Uf, to je 18 godina…", kazao je i nastavio sam:

Dragan Okuka iz perioda kada je bio trener Vojvodine u sezoni 2000/01. Foto: MN Press/Arhiva Dragan Okuka iz perioda kada je bio trener Vojvodine u sezoni 2000/01.


"Nema kluba bez stabilnosti, nisu se samo menjali treneri i finansijeri i uprave, bio je to turbulentan period. Mislim da su ovi koji su trenutno u klubu imaju cilj i viziju. Ne znači naravno da je neko loš trener jer je bio pre mene, ali nekad treba da se slože kockice u ono vreme kada treba da bude tu. Nijedan trener ne može sam napraviti, najvažniji je šraf, ali vidim da ovde svi imamo zajedniču viziju i želimo da budemo stabilni".

Dragomir "Dragan" Okuka je rođen 1954. godine u Kalinoviku, a najveći trag kao igrač ostavio je u Veležu za koji je igrao više od decenije.

Oprobao se i u Švedskoj, a trenersku karijeru započeo je u Bečeju 1994. godine. Vodio je potom Čukarički, pa Obilić s kojim je bio prvak Jugoslavije, da bi se potom "ređali" angažmani u Budućnosti, Vojvodini i Legiji - koju je vodio tri godine i takođe osvojio duplu krunu.

Pamti se njegov učinak i u mladoj reprezentaciji Srbije i Crne Gore, dok je od tada menjao zemlje i klubove, veoma često: Visla, Omonija, Lokomotiva Sofija, Kavala, Đangsu, Čangčun i Tjanđin Teda - dok je poslednje dve godine bio bez angažmana.

Drugi debi na klupi Vojvodine imaće već u petak protiv Radničkog u Nišu.

Povezano

Sve vesti