Tipsa ne igra u Banjaluci: Još nisam spreman

Autor:

"Hteo sam da dođem i da izgubim zato što je neko bolji od mene, a ne zato što ne mogu da stojim ili trčim na terenu", rekao je nedovoljno oporavljeni srpski teniser, koji neće nastupiti na ovogodišnjem turniru "Srpska open".

Tipsa ne igra u Banjaluci: Još nisam spreman Foto: MONDO/Bojan Jakovljević

"'Jako nam je krivo što nećeš igrati', bile su prve reči ljudi u Banjaluci kada sam sinoć stigao. A ja svima isto kažem: 'Ako je nekome zaista krivo što neću igrati, onda je to meni, i to deset ili dvadeset puta više", kazao je razočarani Janko Tipsarević na početku obraćanja novinarima u Banjaluci.

Nedovoljno oporavljeni srpski teniser propustiće ovogodišnji "Srpska open", tačnije 17. izdanje banjalučkog čelindžera, ali to ga nije sprečilo da dođe u grad na Vrbasu.

"Želeo sam da ovo bude prvi turnir na kojem ću se nadmetati nakon više od godinu dana neigranja. U pretekle dve nedelje, da bih pokušao da igram, primio sam čak osam injekcija kortikosteroida u nogu, da se osposobim i nastupim na ovom turniru", pojasnio je razloge izostanka sa terena u Parku Mladen Stojanović.

DODIK ODLIKOVAO TIPSAREVIĆA

Predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao je Janka Tipsarevića Medaljom zasluga za narod, za ostvarene rezultate u oblasti teniskog sporta, kao i promociju tenisa u Republici Srpskoj.

Uz česte uzdahe, Tipsarević je nastavio:

"Ne mogu da verujem da je prošlo već 15 godina kako nisam bio ovde. Imam mnogo prijatelja, veoma sam 'konektovan' sa Banjalukom i impresivno je da se 17. godinu ovaj turnir organizuje. Ali, želeo sam da dođem ovde, obratim se medijima i objasnim da moj razlog nedolaska nije što ne želim, nego što zaista nisam mogao", istakao je srpski teniser.

Još uvek je rano pričati kada bi Tipsarević mogao da se vrati tenisu.

"Da kucnem u drvo, desna noga koju sam često operisao me ne boli. Ali, nažalost, nisam spreman da igram poene. Možda bih mogao da izdržim jedan meč uz astronomske napore, ali više od toga ne. Zaista, moj mentalni sklop nije bio takav da razmišljam: 'E, ako ne mogu da dođem da osvojim Banjaluku, neću ni da igram'. Nisam tako razmišljao. Hteo sam da dođem i da izgubim zato što je neko bolji od mene, a ne zato što ne mogu da stojim ili trčim na terenu", iskren je Tipsarević.

Lepe vesti: Tipsarević planira povratak u septembru

"FEDEREROV SKALP"

Tisparević se prisetio sjajnog meča na Australijan Openu 2008. godine, kada je "imao u šaci" Rodžera Federera, ali se Švajcarac izvukao i slavio 3:2. "Nije mi žao što sam izgubio jer sam dao sve od sebe. Kao profesionalni sportista, ako izgubiš meč, a znaš da si ostavio sve na terenu i nisi mogao više, naravno da ti ne bude krivo. Krivo mi je jedino što mu nisam 'skinuo skalp' i mogao da kažem 'pobedio sam i Federera'. S te strane mi je žao, ali meč kao meč, ja zaista nisam mogao više".

Tipsarević već ima spreman plan, sa kojim će se, nada se, vratiti u sami vrh svetskog tenisa.

"Zaista se nadam da nakon dve nedelje konstantnog igranja poena, kretanja i trčanja, mogu da počnem da se takmičim na čelindžerima do kraja godine. Često se šalim da sam najbolji igrač na svetu iz mesta, pošto poslednjih pola godine samo igram iz mesta. Sledeće godine je u planu da počnem da koristim svoj 'zaštićeni renking', koji je negde oko 60. mesta, pa uz pametan raspored turnira da se vratim u Top 100 na ATP listi. Da ne budem pretenciozan, ne želim da pričam da li će to biti 50, 20, ili 30. mesto. Bitno je da budem zdrav. Vratio bih se na Novakov primer, nije pitanje da li ću se vratiti, nego kada", zaključio je nekada osmoplasirani teniser sveta.

Tipsarević se osvrnuo i na svoju porodicu, od koje ima veliku podršku.

"Ne želim da ispadne da kukam jer imam super život. Svi su mi živi i zdravi, sve funkcioniše sjajno, ali profesionalno sam se zaista namučio u poslednjih pet godina. Imao sam sedam operacija i konstantno kreni, stani, kreni, stani... Banjaluka je samo jedan primer, da li ću igrati ili ne. Jedna injekcija ili pet... Da li mogu ili ne... Fizički, ti kao sportista izdržiš sve. Ali mentalno, to jako zamara i mene i moju porodicu, moj tim i ljude koji su oko mene. Jer ni ja, a ni oni, ne možemo da napravimo raspored svojih života, jer je sve posvećeno meni, čak ne ni meni, nego onome čime se bavim", rekao je Janko Tipsarević.

Povezano

Sve vesti