Jedite VIŠE ovih namirnica da biste smršali

Autor:

Nutricionisti otkrili kojih namirnica treba da jedete više, ako želite da smršate.

Skidanje viška kilograma nije nimalo lako. Međutim, šansu da uspete u svom naumu da smršate, mogu da vam povećaju ove namirnice, za koje nutricionisti kažu da pomažu u mršavljenju.

Dakle, uvedite ih na svoju listu hrane koju redovno jedete!

Jabuke

Nutricionistkinja Ketrin Brukin kaže da jabuka srednje veličine sadrži oko 95 kalorija i pet grama vlakana. I kora od jabuke je zdrava - sadrži ursoličnu kiselinu, prirodan sastojak koji podstiče sagorevanje masti.

U prilog tome, studija je pokazala da su žene koje su jele tri manje jabuke dnevno (oko 200 kalorija ukupno) skinule nešto više od kilograma za 12 nedelja - što je više nego što su skinule one koje nisu jele ovo voće.

Špargla

U jednoj šolji naseckane špargle nalazi se samo 40 kalorija, 4,5 grama proteina i četiri grama vlakna, zbog čega je ovo povrće među najboljim, kada želite da smršate.

"Zbog toga što je bogato proteinom i vlaknima, a sadrži imalo kalorija, odlično je za svakoga ko želi da drži glad pod kontrolom", primećuje nutricionista Tori Armul. Takođe, ovo povrće je odličan izvor vitamina A, C, K, gvožđa i folata.

Pasulj

Sadrži dosta proteina, zbog čega je sjajna namirnica kada želite da smršate.

"Pasulj se polako razlaže, pa će vas duže držati sitim, što je dobro kada je vaš cilj da skinete višak kilograma", kaže Boni Tu-Di.

U pola šolje pasulja nalazi se oko 110 kalorija, sedam grama proteina, što je otprilike ista količina koju biste uneli u 30 grama piletine ili ribe.

Pasulj je takođe bogat i nutrijentima, antioksidantima, gvožđem, kalijumom i cinkom.

Borovnice

Ovo voće sadrži malo kalorija, dosta vlakana, i trebalo bi da zadovolji vašu želju za šećerom, tvrdi nutricionistkinja Suzan Burk Marč.

Jedna studija je pokazala da konzumiranje šačice borovnica rezultira time da učesnici studije unesu oko 130 kalorija manje za večeru.

Druga studija koja je analizirala navike u ishrani više od 130.000 odraslih ljudi duže od 20 godina je utvrdila da su borovnice najbolje voće za održavanje zdrave telesne težine.

Citrusno voće

Citrusno voće može da vam pomogne da smanjite taj broj na vagi! Slatke i sočne pomorandže su efikasna pomoć u skidanju sala sa stomaka, tvrdi nutricionista Bruking. Jedna voćka srednje veličine sadrži oko 60 kalorija i tri grama vlakana, dok grejpfrut ima oko 100 kalorija i četiri grama vlakana.  

Pošto sadrže dosta vode i vlakana, citrusno voće ima nizak glikemijski indeks, što znači da održava stabilan nivo šećera u krvi i čini da duže budete siti.

Jaja

"Kada me klijenti pitaju koju hranu bih im preporučila da smršaju, jaja su uvek moj prvi izbor jer su bogata proteinima", objašnjava nutricionistkinja Elizabeta Politi. "Jaja su sjajna jer ih je lako spremiti, a kuvano jaje možete da ponesete svuda sa sobom", dodaje ona.

Jedno veće jaje sadrži oko 70 kalorija, 13 esencijalnih nutrijenata i šest grama visoko-kvalitetnog proteina.

Studije su pokazale da je doručak u koji su uključena jaja najbolji način da duže budete siti i tako tokom dana manje jedete.

Kelj

Zeleno lisnato povrće, u koje spadaju kelj i spanać, imaju samo 25 do 30 kalorija po jednoj šolji, a bogati su vlaknima, pa duže održavaju osećaj sitosti.

"Ako želite da smršate, fokusirajte se na namirnice koje imaju najviše nutrijenata po kalorijama, kako biste dobro osećali dok skidate kilograme", savetuje nutricionistkinja Malina Malkani.

Krompir

Dugo je nezasluženo imao reputaciju jednog od glavnih krivica viška kilograma, ali nije problem u krompiru, već u načinu na koji ga spremamo – pržen krompir definitivno nije dobar, ističe Burk Marč.

Jedan krompir srednje veličine sadrži oko 160 kalorija, četiri grama vlakana, sjajan je izvor vitamina C i kalijuma. Štaviše, zahvaljujući vlaknima i skrobu pomoći će vam da duže budete siti i tako ispunite svoj cilj.

Povezano

Sve vesti