MONDO/Agencije

Rusi su u pravu, podgreva se napad na Siriju?!

Ruske "prognoze" da će zapadna koalicija napasti Siriju i kao izgovor iskoristiti navodni ili izrežirani "hemijski napad", polako dobijaju stvarne obrise. Današnja izjava iz Vašingtona je iz tog "scenarija".

9
A- A A+

Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, izjavio je danas da su se SAD, Britanija i Francuska dogovorile o "mnogo snažnijem odgovoru", u poređenju s ranijim vazdušnim udarima, "ukoliko sirijska vlada ponovo upotrebi hemijsko oružje".

"Pokušali smo da proteklih dana prenesemo poruku da će, ako i treći put bude upotrebljeno hemijsko oružje, odgovor biti mnogo snažniji", rekao je Bolton novinarima, prenosi Rojters.

Cilj je Idlib

Rjabkov tvrdi da teroristička grupa Komitet oslobođenja Levanta, koja je povezana sa Al Kaidom, priprema napad u pokrajini Idlib koji će, kako je rekao, režirati takozvani Beli šlemovi, koje Rusija optužuje za fabrikovanje ranijih napada, prenosi AP.

Kako je Trampov savetnik naveo, SAD su se konsultovale s Britancima i Francuzima, koji su im se pridružili u drugom vazdušnom napadu.

"Oni su se takođe saglasili da će još jedna upotreba hemijskog oružja rezultirati mnogo snažnijim odgovorom", rekao je Bolton.

Moskva već mesec dana upozorava svet da se sprema napad na Siriju, suverenu zemlju u kojoj prema međunarodnom pravu zapadna koalicija vojno deluje nelegalno a Rusija na poziv vlade Bašara al Asada.

Poslednji apel u nizu je krajem avgusta uputio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Rjabkov je optužio sirijske pobunjenike, tzv Bele šlemove koje podržava zapadna koalicija predvođe SAD, da pripremaju hemijski napad koji će biti iskorišćen kako bi se opravdao napad Zapada na sirijske vojnike.

Rusija tvrdi: Sprema se hemijski napad u Siriji

Nedavno je i portparol ruskog ministarstva odbrane general Igor Konašenkov upozorio na mogućnost da strani specijalci insceniraju napad hemijskim oružjem u Siriji.

Rusija optužuje SAD: Koristili ste FOSFORNE BOMBE

Povezano

Sve vesti