Evo zašto je važan vitamin B12 i kako da znate da li ga unosite dovoljno.
Vitamin B12 je jedan od esencijalnih vitamina, onih koji su nam neophodni da bismo mogli da funkcionišemo, ali organizam ne može da ga stvara sam.
Primarni izvori ovog vitamina su namirnice životinjskog porekla, tako da B12 cesto nedostaje veganima i vegetarijancima.
Manjak vitamina B12 tokom dužeg vremenskog perioda može da izazove niz problema sa fizickim i mentalnim zdravljem.
Zašto nam je potreban vitamin B12?
Poznat i kao kobalamin, vitamin B12 nam je neophodan za mnoge telesne funkcije, ukljucujuci i rad nervnog sistema.
Osim toga, važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik kroz telo, zahvaljujuci proteinu hemoglobinu koji sadrže.
Zajedno sa folatima i vitaminom B6, B12 je "odgovoran" za zdrave celije crvene krvne loze, objašnjava za "Indipendent" dr Rijanon Lambert.
"Kljucan je u prevenciji anemije i za održavanje zdravog nervnog sistema", kaže ona.
Jedna od posledica manjka ovog vitamina je i stvaranje abnormalno velikih crvenih krvnih zrnaca koja onda ne mogu dovoljno efikasno da "transportuju" kiseonik po telu. Kao posledica ovog stanja mogu se javiti izuzetan umor, manjak energije, ranice u usnoj duplji, slabost u mišicima, ali i poremecaji vida.
Studije su pokazale da manjak vitamina B12 može da utice i na mentalno zdravlje, izazivajuci probleme sa pamcenjem i rasudivanjem, a u nekim slucajevima i depresiju.
Osim toga, ako ne unosite dovoljno vitamina B12 smanjuje se gustina kostiju, što povecava rizik od osteoporoze.
U težim slucajevima, manjak ovog vitamina može da izazove komplikacije kao što su privremeni infertilitet, tegobe u trudnoci i problemi u radu srca.
Ovaj vitamin narocito je važan u trudnoci jer nizak nivo vitamina B12 povecava rizik od deformacija ploda.
"Zbog svega ovoga je važno da se manjak vitamina B12 prepozna na vreme i tretira što je moguce brže", kaže dr Lambert.
"Iako mnogi od ovih problema nestaju cim se pojaca unos ovog vitamina, neka stanja mogu postati hronicna ukoliko se manjak ne nadoknadi što je moguce pre."
Šta bi trebalo da jedemo da bismo smanjili rizik od manjka vitamina B12?
Vitamin B12 nalazi se pre svega u namirnicama životinjskog porekla kao što su meso, mleko, sirevi i jaja. Ocigledno, ovo vegetarijance i vegane ili osobe koje prosto ne vole narocito proizvode iz ovih grupa namirnica, izlaže povišenom riziku od nedovoljnog unosa ovog vitamina.
U tom slucaju, preporucuje se uzimanje suplemenata koji sadrže B12, a u težim slucajevima, leka može prepisati i injekcije ovog vitamina.
Šta još može da izazove manjak ovog vitamina?
Ukoliko je vaša ishrana uravnotežena i raznovrsna, ipak se može dogoditi da vam fali vitamina B12 ukoliko uzimate odredene lekove. Apsorpciju ovog vitamina snižavaju i odredeni lekovi kao što su inhibitori protonske pumpe (koriste se za lecenje pojacanog lucenja želudacne kiseline), ili antikonvulzanti (za lecenje konvulzivnih napada razlicitih vrsta).