UEFA nastavlja da menja: Liga Evrope za 32 kluba!

Od 2021. biće uvedeno treće takmičenje, a to znači i da će manje klubova učestvovati u Ligi Evrope. Da li sve vodi ka "zatvaranju" Lige šampiona?

Dvadeset i dve godine nakon što je ugasila Kup pobednika Kupova, UEFA će pokrenuti novo, treće takmičenje pored Lige šampiona i Lige Evrope!

Iako je odlučeno da ova novina bude spremna za sezonu 2021/22, i dalje nije poznato u kom bi se formatu igralo, ali bi se proširio broj timova u Evropi na ukupno 96, računajući novo takmičenje.

Liga šampiona počinje naredne nedelje, kada če između ostalih biti odigrana i utakmica između Crvene zvezde i Napolija u Beogradu. Televizija Arena sport prenosiće i ove sezone najjače UEFA takmičenje, a pregled svih golova imaćete prilike da gledate na našem portalu nedugo po završetku utakmica.

To znači da bi i Liga Evrope brojala 32 učesnika, kao i sadašnja Liga šampiona, mada mnogi ove poteze evropskih fudbalskih moćnika vide kao pripremu terena za "zatvaranje" Lige šampiona u budućnosti i formiranja takmičenja koje će igrati samo najbolji (čitaj: najbogatiji), a koje će imati formu lige.

"Zeleno svetlo je dato, čeka se odobrenje. Sadašnji model treba modernizovati", rekao je funkcioner UEFA i predsednik Juventusa Andrea Anjeli.

Anjeli je na Skupštini Evropske klupske asocijacije (ECA) u Hrvatskoj istakao da prvo treba da se utvrdi kalendar takmičenja.

"Potrebna je detaljna procena postojećeg kalendara međunarodnih utakmica, pre predstavljanja novog modela nakon 2024. godine", zaključio je Anjeli.

UEFA je do 2008. godine imala tri takmičenja kada je ukinut Intertoto kup, a devet godina ranije i Kup pobednika Kupova.


Povezano

Sve vesti