Niste sigurni ima li vaša veza budućnost?

Autor:

Bez obzira na to koliko se vas dvoje volite, može se desiti da vaša veza nema budućnost. Ovi suptilni znaci će vam to otkriti.

"Dok odrastamo nam govore da će sve biti u redu kada nađemo osobu koju volimo. Niko nam ne kaže još neke stvari koje bi pored toga trebalo da znamo", kaže bračni i porodični terapeut Melisa Divaris Tompson.

Iako je, naravno, ljubav važna da bi veza uspela, ponekad, nažalost, nije dovoljna.

Sudeći po Tompsonovoj, kada nekoga volimo previše, to može da nas zaslepi i spreči da vidimo neke važne stvari. Niko nije savršen, dodaje ona, ali ako želite zajedničku budućnost, neke stvari su važne: zajednički ciljevi, iste vrednosti, poverenje i poštovanje, pored ljubavi, naravno.

Nije lako prepoznati da veza nema budućnost, posebno kada je reč o vezi u kojoj ima dosta ljubavi. Ali, evo nekih znakova na koje treba da obratite pažnju.

Manjak fizičke intimnosti

Fizička intimnost možda nije presudan faktor u vezi, ali je svakako važan. I tu se ne misli samo na seks, već i na držanje za ruke, masažu, na sve te "male" dodire tokom dana...

Ne slažete se oko mnogo sitnih stvari

Koliko god da se iskreno volite, ako se iznova svađate sve vreme zbog sitnica, Tompsonova kaže da je to jednostavno znak da se ne slažete dobro. U tom slučaju, vaša veza ima više padova nego uspona.

Niko ne preuzima odgovornost za svoje postupke

Pored toga što konstantno imate nesuglasice, ako danima ostajete ljuti jedno na drugo, to je znak da vaša veza nema budućnost.

Sudeći prema rečima bračnog terapeuta Ališe Pauel, to može da znači da nijedno od vas ne prihvata odgovornost za svoje postupke. Ako želite da veza potraje, morate ponekad ponos da "stavite na stranu" i da preuzmete odgovornost za svoju ulogu u konfliktu.

Ne stimuliše vas intelektualno

"Za vezu koja traje potrebno je više od hemikalije u mozgu i osećaja privlačnosti", kaže stručnjak za veze Toni Koleman. Tačnije, da bi veza imala budućnost, potrebna su još dva "ključna elementa" kojih mora imati u određenoj meri – prijateljstvo i intelektualna stimulacija. To pomaže da se sa partnerom povežete na dubljem nivou i da veza pređe na viši nivo.

Kada ste intelektualno kompatibilni, lako možete da se povežete, imate isti ili sličan smisao za humor, predstavljate izazov jedno drugom, u zdravom smislu.

"Kada imate ove stvari, veza je uvek zanimljiva, zadovoljava vas na mnogo nivoa i imate vezu koja može da raste, da istraje kroz izazove i promene koje život donosi", tvrdi Kolemanova.

Društvene mreže su previše prisutne u vašoj vezi

Nije važno da li ste se upoznali onlajn ili ste kasnije komunicirali porukama ili na društvenim mrežama. Veza koja ima budućnost se ne oslanja na društvene mreže ili na poruke, četovanje.

"Osećaj da ste o nečemu razgovarali jer ste se o tome dopisivali, ili zato to je to na Facebooku, nije isto kao prava komunikacija", smatra psihoterapeut Tina Tesina.

"Provođenje slobodnog vremena na Facebooku ili Instagramu kada biste zapravo mogli da budete zajedno, licem u lice, loš je izbor".

Više se izvinjavate nego što pristajete na kompromis

Ako se previše često izvinjavate, Tesina veruje da je vreme da razmislite o tome da li je dinamika vaše veze zdrava ili nije.

"Morate da naučite kada je vreme da se spustite na zemlju. Izvinjenje može da bude dobra stvar. To je način da se reše sitni problemi, ali ne ako je to jednostrano".

Drugim rečima, neophodan je kompromis. Oboje treba da osećate da druga strane uzima u obzir partnerova osećanja i potrebe.

Partner vaša osećanja doživljava kao kritiku

"Bez obzira na to koliko se volite, vaša veza nema budućnost ako ste sa nekim ko vaša osećanja doživljava kao kritiku", kaže stručnjak za veze Lorel Haus.

Na primer, ako kažete partneru da se osećate usamljeno u vezi, a on to shvati lično, počne da se brani ili vas uverava da umišljate i ne prihvata vaša osećanja, to nije dobro.

Ipak, Hausova ističe da vaš partner možda ne želi tako da odreaguje, već je problem samo u drugačijim stilovima komunikacije. U svakom slučaju, trebalo bi da poradite na tome ako želite zajedničku budućnost.

Partner ne može da se nosi sa neprijatnim emocijama i situacijama

Ako vaš partner izbegava negativne emocije ili se sa njima nosi na nezdrav način (na primer, fizičkom agresijom ili zloupotrebom supstanci), to je "krupan" znak da vaša veza nema zdravu budućnost, upozorava terapeut Džuli Vilijamson.

"Čak i ako te emocije nemaju veze sa vama, to ne znači da u budućnosti neće imati negativnih emocija prema vama", ističe Vilijamsonova.

Ukoliko partner izbegava negativne emocije, važno je da razgovarate, da izrazite svoju brigu i razmislite da li je to prava veza vas. Ako se sa emocijama nosi na nezdrav način, potražite pomoć.

Niste nežni jedno prema drugom

Lako je toliko se uplesti u sopstveni život i probleme, ili na probleme u vezi, da jednostavno zaboravite koliko je važno da pokažete nežnost jedno prema drugom.

"Ljubaznost, privrženost, svakodnevne nežnosti, jako su važne za vezu. To čini da sve u vezi teče glatko", smatra Tesina.

"Ne morate previše da pokazujete nežnost ako to jednostavno 'niste vi', ali nekim malim gestovima pokazujte jedno drugom da vam je stalo. Ako to ne radite, vaša veza nema budućnost".

Vilijamsonova dodaje da je važno da u vezi budete sa nekim koga volite, ali da to ne sme da bude jedina stvar koju vaša veza ima.

"Zapamtite – rastavljanje od osobe koja nije prava za vas, vodi vas korak bliže onoj koja jeste prava za vas. Zato se ne plašite da se razdvojite od onoga ko nije pravi ili prava za vas".

Povezano

Sve vesti