MONDO/Agencije

PAŽNJA; SNIMA SE:TV stanice na izrežiranom napadu?

Snimanje izrežiranog hemijskog napada koji je navodno izvela sirijska vojska protiv civila - već je u toku u Idlibu, i to uz pomoć terorista, saopšteno je iz Moskve.

1
A- A A+

Na osnovu podataka dobijenih od građana oblasti Idlib, trenutno se snima izrežirana provokacija navodnog hemijskog napada koji je izvela sirijska vojska protiv civila u Džisr Aš-Šuguru, naveo je Ruski centar Ministarstva odbrane za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji.

U saopštenju se dodaje da je jutros u Džisr Aš-Šugur stiglo nekoliko bliskoistočnih TV kanala, kao i vodeći regionalni američki TV kanal radi pravljenja izrežiranog snimka, preneo je Tass.

Rusi su u pravu, podgreva se napad na Siriju?!

Scenario izrežiranog snimka sastoji se od pružanja pomoći građanima Džisr Aš-Šugura i aktivistima civilne odbrane (takozvanim Belim šlemovima) nakon navodne upotrebe takozvanih barel bombi sa toksičnim supstancama.

Ekstremisti su jutros isporučili dva uzorka sa otrovnom supstancom uključujući hlor da bi obezbedili da snimanje izgleda "prirodno", saopštio je Centar.

Ponavlja se "slučaj Duma"

Sličan "hemijski napad", za kji se ispostavilo da je režiran bio je početkom parila u gardu Dumi. Meštani Dume u izbegličkom kampu tvrde da su napad hemijskim oružjem koji je u tom sirijskom gradu, navodno, izvršen 7. aprila, inscenirali teroristi, izjavio je reporter nemačke televizije ZDF Uli Gak.

Ruska vojska navodi da će svi ti video materijali biti poslati u uredničke kancelarije TV kanala nakon što budu postavljeni na društvenim mrežama.

Reporteri televizije Si-En-En Turk (CNN), koji rade u sirijskom Idlibu, nemaju informacije o bilo kakvom snimanju insceniranog napada hemijskim oružjem, saopštio je portparol ove TV-stanice.

Portparol je rekao da se dopisnici ove televizije nalaze u Idlibu, gde obavljaju uobičajeni posao.

"Ukoliko se nešto takvo počne dešavati, naše dopisništvo u Istanbulu će svakako biti obavešteno", dodao je portparol.

Rusko Ministarstvo odbrane je u avgustu upozorilo da ekstremisti, zajedno sa britanskim obaveštajnim službama, pripremaju izrežirani napad hemijskim oružjem u oblasti Idlib, kako bi za to okrivili sirijsku vladu, što bi bio izgovor za napad na vladine objekte.

Povezano

Sve vesti