MONDO/Agencije

Zakleo se tužilac za zločine OVK

Američki pravnik Džek Smit, imenovan za novog glavnog tužioca Suda za zločine OVK u Hagu, danas je potpisao svečanu izjavu.

6
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

U izjavi stoji da će nezavisno, nepristrasno i savesno izvršavati svoju zvaničnu funkciju, u skladu sa članom 36. Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu.

Potvrđen Martijev izveštaj

U izveštaju specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano. Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson. Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji iznetih u Martijevom izveštaju.

Kako je saopštilo Tužilaštvo, Smit je za novog specijalizovanog tužioca izabran u maju 2018. godine nakon procedure koju je organizovala Evropska unija a imenovala ga je šefica misije Euleksa Aleksandra Papadopulu.

Džek Smit je potpisao svečanu izjavu u Sekretarijatu Specijalizovanih veća u prisustvu sekretara Fidelme Donlon u svojstvu svedoka.

Novi specijalizovani tužilac ima iskustva u političkim istragama na visokom nivou kao i međunarodnim krivičnim istragama. Na toj funkciji nasleđuje Dejvida Švendimena, prvog specijalizovanog tužioca i pre toga glavnog tužioca, koji je napustio dužnost krajem marta kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi, navodi se u saopštenju.

Sud za zločine OVK, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za "zločine započete ili počinjene na Kosovu" od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Sud za OVK: Novi tužilac, pauza godinu dana

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK "vodiće sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope... od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

Povezano

Sve vesti