Mlečni proizvodi u ishrani: Da ili ne?

Autor:

I mlečni proizvodi su neko vreme bili na "crnoj listi" zbog zasićenih masti koje sadrže. Ipak, čini se da ih ne treba izbacivati iz ishrane...

0
A- A A+
sir Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Konzumiranje tri manje porcije mlečnih proizvoda dnevno može da zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Mlečni proizvodi kao što su sir i mleko nisu na dobrom glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je nova studija pokazala da umereno konzumiranje može da zaštiti srce.

Studija je sprovedena u zemljama nižeg i srednjeg imovnog stanja, u kojima se mlečni proizvodi konzumiraju manje, rekla je Mahšid Degan sa Univerziteta Mekmaster u Kanadi, jedna od vođa ovog projekta. 

Ona je za britanski list "Gardijan" izjavila da ovi nalazi mogu da posluže bogatijim zemljama u kojima se mlečni proizvodi izbjegavaju zbog zdravlja.

"Umerena količina, tri puta na dan, može da zaštiti srce, a ne da ga ošteti. Mi savetujemo onim ljudima koji unose veoma malo mlečnih proizvoda da povećaju unos", rekla je ona.

Zabrinutost zbog mlečnih proizvoda proističe iz činjenice da zasićene masti povećavaju nivo LDL holesterola, koji se vezuje za bolesti srca.

Međutim, prema rečima Deganove, mlečni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljude, kao što su posebne amino kiseline, nezasićene masti, vitamini K1 i K2, kalcijum, magnezijum i kalijum. 

Povezano

Sve vesti