• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto i u koje akcije treba da ulažete na berzi?

Izvor Promo

Ako ste spremni na poslovnu avanturu, pročitajte tri saveta na šta treba da obratite pažnju pri odabiru akcija.

Investiranje nikada nije laka odluka. U šta da investiram? Ako ne želite da vam novac stoji u slamarici, možda je vreme da krenete da investirate na berzi. To je jedan od načina da vam se
teško zarađeni novac vrati.

Međutim, morate znati da je ovo tržište i najnestabilnije, jer cene akcija mogu preko noći da padnu, kao što mogu i da porastu. Zato treba da imate osnovno znanje o poslovanju na berzi i da svaki dan pratite šta se dešava na finansijskim tržištima u zemlji i svetu. Ako na to niste spremni, možete odmah da prestanete sa čitanjem. Ako ste ipak spremni na poslovnu avanturu, pročitajte tri saveta na šta treba da obratite pažnju pri odabiru akcija.

1. Uvek je dobro investirati u akcije onih kompanija koje isplaćuju dividendu svojim akcionarima jednom godišnje. Upoznajte se sa politikom dividende kompanije, jer one mogu da odluče i da zaradu investiraju u dalji razvoj firme ili proizvoda, o čemu odlučuje skupština akcionara. Ipak je za očekivati da će kompanija koja isplaćuje dividendu nekoliko godina za redom, tu praksu deljenja dobiti sa akcionarima nastaviti i u budućnosti.

2. Akcije velikih i stabilnih kompanija su sigurnije za kupovinu. Ako uložite u takve akcije, ne očekujte preveliki profit, ali na duge staze se ulaganje u njih isplati. Moguće je, naravno, i da prihodi odnosno vrednost velikih kompanija počne da opada iz različitih razloga (npr. zasićenost tržišta njihovim proizvodima, nedovoljno ulaganje u dalji razvoj) i tada akcije kreću silaznom putanjom, ali se retko dešava da padnu drastično preko noći.

3. Na Beogradskoj berzi se trguje akcijama akcionarskih društava koje su na berzu uključene "po sili zakona". Kako bi se uredilo tržište kapitala, zakon je predvideo da se akcijama svih privatizovanih društava mora trgovati isključivo preko berze. Te akcije uglavnom nisu likvidne, odnosno nema daljeg trgovanja nakon sticanja većinskog paketa akcija, te preporučujemo da ih izbegavate.

S druge strane, prvi put posle 78 jedna kompanija je odlučila da ponudi svoje akcije putem inicijalne javne ponude (IPO) i zatim ih listira na Beogradskoj berzi. Reč je o kompaniji Fintel energija koja se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, sada su javno objavili rok za upis i uplatu akcija.

Putem IPO-a kompanija dolazi do sredstava za dalji rast i razvoj, "žrtvujući" svoju privatnost, a investitori dobijaju još jednu investicionu alternativu. Nadamo se da će i ostale domaće kompanije slediti ovaj primer i odlučiti da dodatan potreban kapital prikupe putem tržišta kapitala, a ne samo putem bankarskih kredita.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

Strana firma, "Ova srpska kompanija se nalazi u stoprocentnom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia Group SpA koja je listirana na Milanskoj berzi 2010. godine (www.fintel.bz)." koja ulaze novac akcionara tako da je rizik firme u Italiji minimalan

special image