Srpski "brat po oružju"- maršal i vojvoda d'Epere

Predstavnici Francuske i Srbije položili su danas vence na spomenik maršalu Depereu, slavnom glavnokomandujućem savezničkih snaga na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Ko je bio Franše d'Epere?

3
A- A A+

Unuka francuskog maršala i jugoslovenskog (srpskog) vojvode Franšea Deperea, Klod de Sen Pjer, izjavila je danas da je njen deda gajio veliko poštovanje, poverenje i vernost prema Srbima.

"Imao je za vas, za Srbe, veliko poštovanje, poverenje i vernost, kao što ga imaju braća po oružju koji su preživeli najbolje i najgore zajedno", rekla je Sen Pjer novinarima posle polaganja venca na spomenik maršalu Franše Depereu u Beogradu.

Ona je dodala da je njen deda bio okrenut razvoju dobrih odnosa Srbije i Francuske i da će i ona i njena porodica doprinositi razvoju dobrih odnosa građana dve zemlje i da želi da pokaže da je to "prijateljstvo živo" i da kaže: "Tu smo za vas".

FRANCUSKI MARŠAL I JUGOSLOVENSKI VOJVODA

U Prvom svetskom ratu (10. septembra 1914. do 31. marta 1916) d'Epere je prvo 1916. komandovao Petom armijom na francuskom ratištu a do aprila 1918. grupom armija na tom prontu.

Zaslužio bulevare

D'Epere je maršalom proglašen u februaru 1919. godine, a počasnu titulu vojvode (francuski rang feld-maršala) od jugoslovenske monarhije je dobio u januaru 1921. Bio je član legendardne Francuske akademije. Visoko je cenio srpsku vojsku i redovno isticao njene zasluge u konačnoj pobedi saveznika u Velikom ratu. U Beogradu mu je podignut spomenik, a njegovo ime nose, ppored beogradskog bulevara, i brojne ulice u Francuskoj (u Dižonu, Remsu, Sentetjenu, Versaju...), belgijskom Dinanu i, naravno, Solunu.

Tamo je važio za veoma prekog komandanta, iako je po prirodi bio, kažu, blag čovek. Britanski oficir za vezu naveo je da je d'Epere naredio da bude streljan svako ko ne bude vršio svoju dužnost, uključujući i oficire iz svoje pratnje. General De Mas Latri e protestovao a d'Epere mu je odgovorio na telefon "Marširaj ili umri", i zalupio mu slušalicu.

Posle teškog poraza od Nemaca Borbi za Šemin de Dam u maju 2018. prebačen je kao ni komandant savezničkih armija na Solunski front, tada smatrano za drugorazredno bojište u Velikom ratu, u svetu poznatiju kao Makedonska kampanja.

Pod njegovom komandom jedinice Grčke (9 divizija), Francuske (6 divizija), Srbije (6 divizija), Britanije (4 divizije) i italije (1 divizija), probile su Solunski front i izvršile proganjanje njemačko-austrijsko-bugarske vojske.

Bugarska vojska je razbijena i zaključen je ugovor o primirju što je nanelo ozbiljan udarac silama osovine a Depereova vojska je stigla sve do Mađarske.

Simbol srpske hrabrosti - bitka na Kajmakčalanu!

Posle Prvog svetskog rata Depere je komandovao operacijama protiv Mađarske Sovjetske Republike 1919.

Povezano

Sve vesti