Za EPS rade i ROBOTI

Autor:

U Kolubari Metal počeo je da radi robot za zavarivanje bagera, prvi takav robot u Rudarskom basenu Kolubara i Elektroprivredi Srbije.

0
A- A A+
majstor, varenje, var, varnica, varnice, motor, motori, delovi, mjstor, mehaničar, radionica, garaža, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija


Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić je u posetio Kolubara Metalu rekao da je EPS je započeo modernizaciju RB Kolubara, a krajni cilj je da Kolubara Metal u narednih pet godina bude na nivou da može sama da napravi rotorni bager - glodar.

Povrtak otpisanih

Naveo je da Kolubar Metal ima svoje mesto u budućnosti, iako je neko u prethodnom periodu bio otpisao. "Da možemo sami svojom pameću i opremom da izgradimo kompletan glodar u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za možda oko pet godina moći da se pohvalimo da nam niko ne treba da imamo naše mašine", zaključio je Grčić.

 Vrednost instaliranog robota je 24 miliona dinara, a njegov rad za čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera.

U pitanju je mašina za zavarivanje "panasonik TM - 1800WG III", a Grčić napominje da je robot skoro nabavljen i istestiran i da je sada već u punoj upotrebi.

"To je samo prvi korak u odnosu na ono što planiramo da uradimo u predstojećoj modernizaciji Kolubare Metala", naglasio je Grčić.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti