Snažna podrška Albanije: Meta nudi pomoć Kosovu

Albanija pažljivo prati sve u vezi dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je danas predsednik Ilir Meta i dodao da je zvanična Tirana spremna da pomogne Kosovu u svim fazama tog procesa.

80
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

Meta je to rekao nakon razgovora sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem i istakao da "država Kosovo" mora imati širok politički konsenzus o ovom pitanju, te pozvao kosovsku opoziciju da preuzme odgovornost i učestvuju u izradi platformu i formiranju tima za dijalog, preneo je portal Ljajmi.

Meta je ranije o procesu dijaloga Beograda i Prištine najpre razgovarao s predsednikom opozicionog Pokreta Samoopredljenje Albinom Kurtijem, a u nedelju i sa kosovskm predsednikom Hašimom Tačijem.

Do apela Mete na neophodno jedinstvo političkih partija Albanaca na Kosovu došlo je nakon što kosovski parlament, uoči poslednje runde dijaloga 7. septembra, ni nakon tri dana, na dvema odvojenm sednicama, nije uspeo da verifikuje vladin tim za dijalog na čelu sa zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem, kao ni da potvrdi rezoluciju koju je predložila opozicija.

Ko je Kadri Veselji, "gospodar Kosova"?

Veselji je i danas, nakon razgovora sa Metom, ponovo, po treći put danas pozvao predstavnike vlasti i opozicije u Prištini da se ujedine po pitanju dijaloga sa Beogradom koji je, kako smatra, u poslednjoj fazi, tokom koje će "Kosovo insistirati na međusobnom priznavanju nezavisnosti i otvaranju puta za članstvo Prištine u UN, EU, NATO i drugim međunarodnim institucijama".

"Granica Kosova i Albanije ukida se 1. januara"

Za to je, ponovio je, neophodan široki konsenzus parlamentarnih političkih subjekata.

On je rekao da smatra da su "integritet i suverenitet Kosova" neupitni i da se o tome, kako kaže, ne može pregovarati.

Sastanku sa Metom su osim Veseljija prisustvovali Fatmir Ljimaj i njegov zamenik u Socijaldemokratskoj inicijativi Dardan Gaši.

Prethodno Veselji i Gaši su razgovarali sa bivšim premijerom Salji Berišom i predsednikom albanskog parlamenta. 

VULIN: VESELJIJU SMETA ŠTO NA KIM IMA I SRBA I SRBIJE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da predsednikju kosovskog parlamentaKadriju Veseljiju smeta to što na Kosovu i Metohiji ima i Srbije i Srba.

"Ako Veselji poziva na ujedinjenje svih Albanaca neka se ne začudi kada dobije odgovor od svih Srba. Na Kosovu i Metohiji nema Republike Srpske, ali ima i Srbije i Srba i to je ono što Veseljiju smeta. Ako je Evropskoj uniji stalo do mira na Balkanu onda će morati da počne da obuzdava želju za sukobima kod Albanaca" rekao je Vulin.

On je u reagovanju na poziv Veseljija svim političkim partijama Albanaca, kako se navodi, u odbrani "kosovske nezavisnosti i suverenosti" i sprečavanju stvaranja Republike Srpske na teritoriji KiM, naglasio da je "Velika Albanija" pretnja celom Balkanu i svim narodima i da "ona mora biti zaustavljena na Kosovu i Metohiji".

Povezano

Sve vesti