Novicki o Dončiću: Cepaće odbrane na pola

Autor:

Veteran Dalas Maveriksa pun hvale za 19-godišnjeg debitanta iz Slovenije.

Dirk Novicki, možda i najbolji Evropljanin svih vremena u NBA ligi, priprema se za rekordnu 21. sezonu u Dalas Maveriksima, timu koji ga je i draftovao juna 1998. godine.

Jedan od novih saigrača biće mu Luka Dončić, evropski "vunderkind", koji je u prethodnih godinu dana kao član Real Madrida i reprezentacije Slovenije osvojio gotovo sve trofeje i individualne nagrade koje je mogao da osvoji.

Dončića su Atlanta Hoksi izabrali trećim pikom i iste večeri "trejdovali" u Dalas za Trea Janga, u skladu sa ranije postignutim dogovorom dva tima.

Novicki ne krije da mu se izuzetno dopada ono što je od Dončića video u danima pred zvanično otvaranje trening kampova.

"Sjajno dobro barata loptom za igrača te visine. Neverovatan je u 'pik end rol' igri, već sada fenomenalno vidi teren, a ima i dobar šut ako mu date vremena da se namesti. Mislim da smo dobili sjajnog igrača za dug, dug period", izjavio je Novicki u jednoj radio emisiji.

Legendarni Nemac dodao je da ne želi da slovenačkog "rukija" stavi pod veliki pritisak, jer i sam zna da je prva sezona u ligi teška za svakoga ko dolazi iz evropske košarke.

"Meni je za adaptaciju bila potrebna čitava jedna sezona. Učinićemo sve da mu pomognemo da se razvije, da uči i da se zabavlja igrajući, tako da kroz nekoliko godina vidimo ono najbolje od njega. Jer, zaista je ogroman talenat. Njegova vizija terena i sposobnost dodavanja su nešto što nikada nisam video od jednog 20-godišnjaka".

Upitan da li je Dončić bolji od njega u odgovarajućem uzrastu, Novicki je bez razmišljanja dao potvrdan odgovor.

"Naravno. Ja sam imao solidan šut, ali nisam imao to razumevanje igre, čitanje 'pik end rola'... sve te stvari koje rade Kris Pol i drugi. Mislim da će Luka biti zabavan za gledanje, naročito u saradnji sa našim centrima. Cepaće odbrane na pola", pun je optimizma nemački veteran.

Povezano

Sve vesti