Britanija: Rusi lažu! (VIDEO)

Britanija je sigurna da su dvojica ruskih državljana, koji su se danas pojavili na ruskoj državnoj televiziji, vojni obaveštajci koje je policija identifikovala kao osumnjičene za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

5
A- A A+


Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov, koje je Britanija označila kao odgovorne za trovanje Skripalja i njegove ćerke, izjavili su danas na ruskoj televiziji da su se u Solzberiju, gde se incident dogodio, u martu zatekli kao turisti i da ih London pogrešno optužuje za pokušaj ubistva, a istovremeno ističu da očekuju izvinjenje i da su biznismeni u fitnes industriji te da nemaju nikakve veze s vojnim obaveštavanjem.

Izvor: Youtube/RTKomentarišući njihove izjave, portparolka britanske vlade je rekla da je "vlada sigurna da su njih dvojica oficiri ruske vojnoobaveštajne službe - GRU - koji su koristili razorno toksično, ilegalno hemijsko oružje na ulicama Britanije", prenosi Rojters.

Putin: Kakvi kriminalci, čućete ih uskoro...


"Više puta smo pozivali Rusiju na odgovornost za ono što se u martu dogodilo o Solzberiju. Danas - baš kao što smo videli - odgovorili su zbunjivanjem i lažima", zaključila je ona.

AP konstatuje da je britanska vlada ponovila svoju tvrdnju da ruske vlasti lažu o trovanju bivšeg ruskog špijuna u engleskom gradu.

Istovremeno, Tass prenosi da su se Boširov i Petrov pojavili na ruskom kanalu RT da bi negirali sve optužbe Londona i izjavili da čekaju izvinjenje od britanskih vlasti.

"Nadam se da će ova afera konačno biti rešena, da će se britanska strana na kraju izviniti za ovu hajku i da će identifikovati one koji su zaista umešani u slučaj Skripalj", rekao je Boširov.

Našli napadače: Ruski agenti u "slučaju Skripalj"?


Petrov je naveo da je reč o "neverovatnoj, fatalnoj koincidenciji".

Kažu i da se zaista zovu Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov, kao i da su "biznismeni u fitnes industriji", a ne agenti GRU, kako Britanija tvrdi.

Petrov i Boširov tvrde da nikada nisu čuli ništa o bivšem pukovniku GRU Sergeju Skripalju, do trenutka kada je navodno otrovan.

Tvrdeći da su u Solzberi otputovali kao turisti i da su im prijatelji odavno savetovali da ga posete, opisali su ga kao "divan grad" i dodali da su želeli da vide čuvenu katedralu i njen čuveni toranj i sat.

Snažno odbacuju optužbe da im je u prtljagu nađena bočica parfema "Nina Riči" koja je, kako navode britanski istražitelji, sadržala nervni agens kojim je navodno otrovan Skripalj i njegova ćerka Julija.

S druge strane, britanski poslanik Džon Glen kaže da njihove tvrdnje - nisu uverljive, preneo je Rojters.

"Divno je da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov bili u mogućnosti da posete svetsku atrakciju koju Solzberi nudi. Ali, veoma je čudno da su toliki put prešli radi samo dva dana, noseći "novičok" u svom prtljagu", istakao je Glen.

Britanija je prošle sedmice optužila Boširova i Petrova, za koje tvrde da rade pod lažnim imenima - za pokušaj ubistva Skripalja i njegove ćerke Julije nervnim agensom "novičok" u Solzberiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je u sredu da su te osobe poznate ruskim zvaničnicima i da nisu radile za vojsku.

Putin ih je pozvao da se obrate javnosti i da iznesu svoju priču, što su danas i uradili, prvi put se pojavivši na ruskoj televiziji.

Povezano

Sve vesti