ANKETA: Rušenje "Rajka" ili rekonstrukcija?

Autor:

Da li ste za rušenje sadašnjeg stadiona Crvene zvezde ili za kompletnu rekonstrukciju?

ANKETA: Rušenje "Rajka" ili rekonstrukcija? Foto: MN Press/arhiva

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić izneo je ideju koja ide u duhu sa vremenom u kojem živimo. Ali, i koja bi mogla da bude "revolucionarna" kada je reč o sentimentalnim navijača beogradskog kluba.

U intervjuu za TV Kopernikus, Terzić je rekao da rekonstrukcija stadiona "Rajko Mitić" jeste jedno od rešenja, ali i da je mnogo isplativije da se sadašnji stadion sruši i da se na njegovom mestu sagradi novi, koji bi imao druge sadržaje od kojih bi mogli da se pokriju određeni troškovi održavanja objekta.

Stadion Crvene zvezde izgrađen je od "samodoprinosa" radnog naroda u ono komunističko-socijalističko vreme (kako se tada zvalo navodno dobrovoljno odvajanje zaposlenih od njihovih plata), mada je, naravno, bilo i dobrovoljnih priloga zaljubljenika u Zvezdu, a bila je organizovana radna akcija da se napravi taj sportski objekat, koji je, do postavljanja stolica, bio jedan od najvećih u ovom delu Evrope.

Stadion je otvoren 1. septembra 1963. gdine, a strelac prvog gola bio je Dušan Maravić protiv Rijeke.

Ideja da se stadion Crvene zvezde poruši i da se na njegovom mestu izgradi novi je "na dugom štapu", to je tek mišljenje Terzića koje je preneo, kako je sam rekao, u direktnom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, inače velikim navijačem Zvezde.

Terzić je rekao i da stadon Zvezde može još neko vreme da ispunjava standarde UEFA za igranje evropskih utakmica, ali dugoročno gledano treba napraviti moderniji stadion.

Mnogi navijači Zvezde, sentimentalno vezani za sadašnji stadion koji je svojevremeno dobio nadimak "Marakana" po ugledu na onaj u Brazilu, imaće, verovatno, negativan osećaj u vezi sa ovom idejom, ali ekonomski gledano, postoje sva opravdanja za izgradnju novog.


Povezano

Sve vesti