Diković se penzioniše, Mojsilović novi šef VS!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je prihvatio zahtev načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića za penzionisanje.

36
A- A A+

Predsednik Srbije je to izjavio nakon sastanka sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i vojnim vrhom.

Novi načelnik Generalštaba biće, kako je rekao, general major Milan Mojsilović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da od novog načelnika Genralštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića očekuje novu i dodatnu energiju, a da bivšem načelniku Ljubiši Dikoviću cela Srbija duguje bezgraničnu zahvanost za odbranu zemlje.

On je kazao da je situacija u svetu takva da nije lako predviđati događaje.

"Ne moram da govorim koliko je teška pozicija Srbije zbog odnosa sa Albancima, problema koj imamo oko KiM. Ccinjenica je da neki u regionu Srbe koji žive u njihovim zemljama doživljavaju kao remetilački faktor i koji bi Srbiju želeli da predstavljaju kao remetilački činilac, iako hoćemo da samo da naš narod živi u miru želeći da čuva svoje, ne sežemo za bilo čijom teritorijom, samo hoćemo da čuvamo svoju teritoriju", istakao je.

Vučić je kazao da je mnogo toga je pred ovim ljudima, i da je uveren da će dobro i časno obavljati svoj posao, boriti se za Srbiju, i da će građani u svojoj vojsci imati još više ne samo instituciju koju najviše poštuju i cene, već koju najviše vole i u koju najviše veruju.

Takođe je rekao da se ne libi da kaže da je ponosan na Dikovićevo učesće u odbrani Srbje.

"Kada god je bio napdanut i pritisnut kao general i kada su ga lažno optuživali i hteli da mu stave žig srama na čelu i kao premijer i predsednik, uvek sam bio na strani istine i časti srpskog oficira".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o postavljenju još novih ljudi u vrh Vojske Sbije.

Zamenik načelnika Generalštaba VS biće general major Petar Cvetković.

Na osnovu odluke predsednika Srbije, vrhovnog komandanta VS Vučića general major Goran Radovanović postavljen je za rektora univerziteta odbane.

Vučić kaže da je Diković jedini nosilac Karađorđeve zvezde prvog stepena pored Novaka Đokovića, Univerziteta u Beogradu, Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta.

General major Bojan Zrnić je od sada na mestu načelnika VMA, a general major Mladen Furuna biće načelnik uprave za odbrambene tehnologije.

General major Mile Jelić preuzima mesto direktora Inspektorata odbrane, a brigadni general Zoran Stojković mesto direktora Vojne obaveštajne agencije.

Pukovnik Đuro Jovanić postavljen je za direktora VBA, pukovnik Slađan Stamenković na mesto komandanta Treće brigade kopnene vojske

Načelnik uprave za telekomunikacije i informatiku Geenralštaba Vojske Srbije biće pukovnik Ljubiša Đolović , a pukovnik Miroslav Talijan je novi komandant specijalne brigade.

Predsednik je, takođe, doneo ukaz o uanpređenju. U čin brigadnog generala pukovnik Ugleša Jovičcić, Rajko Milovanović,Vladeta Baltić, Željko Kuzmanović, Predrag Grbić, Slobodan Stopa, Aleksandar Bijelić, Željko Bilić Zzeljko, Miroslav Talija, Zoran Stojković.

U čin general majora unapređeni su brigadni general Petar Cvetković, Mile Jelić, Duško Žarković, Ilija Todorov.

Povezano

Sve vesti