Potpredsednik Indije stigao kod Vučića

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu započeo je danas zvanične sastanke u okviru posete Srbiji susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je priredio svečani doček ispred Palate Srbije.

Dve zemlje, inače, imaju dobre i prijateljske odnose, a visoki gost sa predsednikom Vučićem razgovaraće o unapređenju saradnje, posebno u ekonomskoj sferi.

Nakon razgovora predsednika Srbije i potpredsednika Indije u četiri oka, slede razgovori delegacije dve zemlje, a biće potpisani bilateralni sporazumi o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina, kao i sporazum o vazdušnom saobraćaju.

Takođe, nakon toga predsednik Vučić i potpredsednik Naidu prisustvovaće velikom Poslovnom forumu Srbija-Indija na kojem će imati uvodna obraćanja.

Srbija i Indija su u prvoj polovini 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, realizovane spoljnotrgovinsku robnu razmenu u vrednosti od 97,2 miliona dolara,dok je prošle godine u istom periodu ona iznosila 81,3 miliona evra.

Ukupan izvoz u robi u Indiju je bio 5,2 miliona dolara, dok je u istom periodu uvezeno 92 miliona dolara robe.

Srpsko ulje u Indiji, Bolivud u Srbiji?

Sastancima u Palati Srbija prisustvuju i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Srbija i Indija potpisaće bilateralne sporazume o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina, koji bi trebalo da potpišu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ambašador Indije Subrat Batačardži.

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade Indije potpisaće potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Zorana Mihajllović i ambasador Indije Subrat Batačardži.

Potom su predviđene izjave za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Indije Venkaja Naidua.

Nešto iza podneva predviđen je Poslovni forum Srbija-Indija na kojem će, pored Vučića i Naidua, učestvovati i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik KOnfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi.

Povezano

Sve vesti