SRNA

Bruka u Đakovu: Navukli ih mejlom za 50.000€

Autor:

Hrvatski gradić Đakovo ostao je bez 50.000 evra zbog poruke upućene elektronskom poštom u kojoj je navodno gradonačelnik tražio da se novac hitno prebaci u Veliku Britaniju.

4
A- A A+

internet, kompjuter, tastatura, surfovanje, macbook Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U elektronsoj poruci "gradonačelnik Marin Mandarić" tražio je da se novac hitno prebaci na račun u Velikoj Britaniji, a "savesni službenik" Slavko Troha, kako prenosi "Glas Slavonije", odmah je izvršio uplatu.

Navodi se da je mejl koji je sadržao prevaru primilo 9. jula Odeljenje za finansije Grada Đakova i načelnik Troha, za kojeg slavonski list navodi da "važi za savesnog službenika koji oprezno bdi nad gradskim novcem", prebacio je oko 50.000 evra na račun u Britaniji, o čemu je u redakciju "Glasa Slavonije" stigla anonimna dojava.

Đakovo: Na vojnoj vežbi dobrovoljca pregazio tenk

Prevara je istoga dana prijavljena policiji, tužilaštvu i pokrenuta je međunarodna istraga.

"U Odeljenje za finansije stigla je poruka s upitom da li memo da obavimo plaćanje u inostranstvu. Počinilac prievare u zabludu je doveo našeg službenika tako što se predstavio u moje ime, napravio lažni mej sa podacima kao da sam to ja", objašnjava gradonačelnik Mandarić.

Počinilac prevare nije hakovao mail, nego je samo adresu sa koje je poslao poruku nazvao gradonačelnikovim imenom.

"Na taj mejl načelnik je odgovorio upitom na koji račun, kome i koji iznos, proverio u banci može li da prođe uplata, dobio instrukcije za plaćanje i ono je odrađeno", nastavlja Mandarić.

Prevarom je na britanskom računu završilo 49.210 evra.

Skandalozni grafit protiv srpske dece u Đakovu

Navodi se da, podsećajući na proceduru kako se obavljaju plaćanja, Mandarić dodaje da se tog dana, do trenutka uplaćivanja, on i načelnik nisu ni videli ni čuli, da bi potom načelnik poslao na pravu mejl adresu potvrdu uplate.

"Bilo mi je malo čudno. Prvo se činilo da je nama neko nešto platio iz Britanije, ali potom vidim da smo mi nekome platili. Nazvao sam ga i pitam što smo mi to platili. Pozvao se na mejlove koji su stigli s mojim imenom. Shvatili smo da je posredi prevara dovođenjem u zabludu, pozvali smo policiju, koja je uzela mailove, dokaze, nazvali smo banku da se stopira plaćanje, ali je ono već prošlo", kaže Mandarić.

Uz načelnika, nalog za plaćanje,u skladu sa praksom, potpisala je j jedna službenica odeljenja. Protiv nepoznatog prevaranta podneta je krivična prijava.

"Radi se provera IP adrese, tokova novca. Nadamo se da će mu se ući u trag, da se novac vrati", navodi Mandarić.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.