Nasilje u vrtiću: Ministar smenjivao po Smederevu

Autor:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razrešio je dužnosti direktorku i Upravni odbor Predškolske ustanove "Naša radost" u Smederevu, zbog "nepostupanja u slučaju nasilja vaspitača nad detetom".

2
A- A A+
smederevo smederevci smederevska gimnazija Foto: MONDO/Lana Stošić


Postavljen je novi vršilac dužnosti direktora i imenovani članovi privremenog Upravnog odbora Ustanove.

Rešenje o razrešenju doneto je nakon inspekcijskog nadzora nad radom Ustanove i utvrđivanja navoda iz dopisa roditelja, koji su se žalili da posle prijavljenog nasilja vaspitača nad njihovim detetom nisu bili zadovoljni postupanjem direktorke i Upravnog odbora, sprovedenim disciplinskim postupkom i utvrđivanjem odgovornosti zaposlene.

VD direktora vaspitačica

Do prestanka privremenih mera, odnosno izbora direktora, za vršioca dužnosti direktora postavljena je Svetlana Marković, vaspitač.

Roditelji su ceo slučaj prijavili najpre Zaštitniku građana, a posle i Republičkoj prosvetnoj inspekciji.

Zaštitnik građana je postupajući po toj pritužbi utvrdio da je "predškolska ustanova 'Naša radost' iz Smedereva... načinila propuste u radu i povredila prava deteta V. M. na zaštitu od nasilja u ustanovi".

Po sprovedenom postupku, Zaštitnik građana je Ustanovi uputio Preporuke.

Upao u vrtić i lomio sve pred sobom

Po prijavi roditelja postupali su prosvetni savetnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zatim prosvetna inspekcija Gradske uprave Smederevo i na kraju Republički prosvetni inspektori.

Kako navodi portal Podunavlje.info, ministar je uveo privremene mere u vrtić u skladu sa svojim ovlašćenjima, zbog utvrđenih propusta u postupanju koji su doveli i do zastarevanja disciplinske odgovornosti zaposlene

Povezano

Sve vesti