Studenti: Monarhija je OK (ako ste Englez)! ANKETA

Autor:

Skoro dve trećine studenata u Beogradu smatra da monarhija nije prevaziđen oblik državnog uređenja, ali bi na eventualnom referendumu o vraćanju tog sistema u Srbiju samo trećina glasala za to. Šta vi kažete?

65
A- A A+
kraljevina,anketa Foto: Ilustracija MONDO

Da ideja da Srbija ponovo postane kraljevina nije baš procvetala među budućim najobrazovanijim građanima zemlje, pokazalo je istraživanje Kraljeve omladine, podmlatka Udruženja Kraljevina Srbija.

U Evropi 12 monarhija

Od tuceta evropskih monarhija, deset su suverene a čak sedam su kraljevine iz predmodernog doba: Danska, Norveška, Švedska, Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske. Ostale su osnovane u srednjem veku ili kasnije: Španija (1479) Holandija (1815) Belgija (1830), dok su kneževine Andora, Lihtenštajn, Monako i Luksemburg obnovljene nakon Napoelonovih ratova. Poseban slučaj je Vatikan, formalno suverena zemlja kojom upravlja Sveta stolica od 1929 godine. Vatikan je i izborna monarhija, papu bira biskupska konlava a u Andori vladara biraju predsednik Francuske i biskup od Urgela (koga bira papa). Srbija je bila kneževina 1815-1882, a kraljevina do 1918, kada ju je njena dinastija Karađorđevića stopila u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (Kraljevina Jugoslavija 1919-1945).

Istraživanje pod nazivom "Upućenost i stavovi studenata u Beogradu o pojmu monarhije" obavljeno je sa ciljem da se ispitaju stavovi studenata fakulteta u Beogradu o pitanjima monarhije, porodice Karađorđević, političkom sistemu u Srbiji i tako dalje.

Anketa je pokazala da je 63,2 odsto studenata iskazalo mišljenje da monarhija nije prevaziđen oblik državnog uređenja, pre svega zbog znanja da su neke od najrazvijenijih država u Evropi i svetu upravo monarhije.

Španija: Ma valja i bez kralja!

Takođe, 63,8 odsto smatra da demokratija i ustavna parlamentarna monarhija nisu protivne jedna drugoj.

Ukoliko bi se referendum o proglašenju Kraljevine Srbije održao sutra, istraživanje je pokazalo da bi 33,2 odsto anketiranih studenata podržalo uspostavljanje Kraljevine Srbije, a 40,2 odsto ispitanika bi glasalo protiv, dok 19,4 odsto nema stav o ovom pitanju, a 7,2 odsto ne bi glasalo.

"S obzirom da se tema monarhije nalazi u medijskom mraku, veoma smo zadovoljni ostvarenim rezultatima, gde veliki broj neopredeljenih ukazuje na neophodnost otvaranja dijaloga o ovom pitanju i informisanja o prednostima ustavne parlamentarne monarhije", ističu u Udruženju Kraljevina Srbija.

Kako se navodi, značajno je istaći i da je 81,6 odsto ispitanika, koji su buduća inteligencija, pogrešno odgovorilo na pitanje koji oblik vlasti (predsednički, parlamentarni ili polu-predsednički) je trenutno zastupljen u Srbiji.


Udruženje Kraljevina Srbija je nevladina organizacija koja radi pod pokroviteljstvom porodice Karađorđević, sa primarnim ciljem obnove ustavne parlamentarne monarhije u Srbiji.

Povezano

Sve vesti