• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUDO KAKOFONIJE: Otvoren Oktobarski salon

Izvor MONDO/Tanjug

Učestvuje 72 umetnika iz čitavog sveta!

U Muzeju grada Beograda svecano je otvoren 57. Oktobarski salon, na kome ce u narednih šest sedmica, pod sloganom "Cudo kakofonije", svoja dela u pet prostora predstaviti 72 umetnika iz celog sveta.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtic podsetila je da je prethodni Oktobarski salon imao 17.000 posetilaca i dodala da sada ocekuju mnogo vecu posecenost.

Povezane vesti

Kako je navela, ovaj Oktobarski salon obecava da bude jedan od najboljih do sada, dodajuci da se strategija kulture Beograda mnogo promenila.

Pre cetiri godine, naime, budžet za kulturu je bio 37 odsto manji nego što je sada, a rezultat veceg ulaganja, ocenila je Jevtic, je i kvalitet svih manifestacija i rada svih ustanova kulture u Beogradu. Za Oktobarski salon, inace, ove godine je izdvojeno 30 miliona dinara.

Vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Beograda Gordana Goncic rekla je da je za njih priprema Oktobarskog salona bilo "cudesno putovanje" i da su im umetnicki direktori i kustosi Danijel i Gunar Kvaran podarili novi pogled na svet umetnosti.

Ona je navela i da je Oktobarski salon u Beograd ove godine doveo sve savremene vizuelne umetnosti u svoj njihovoj raznovrsnosti i razlicitosti, a da je "kakofonicna struktura izložbe premostila nacionalne, rasne, rodne, generacijske, klasne i sve druge kategorije".

Na Salonu ucestvuje 72 umetnika iz citavog sveta, a zahvaljuci "Balkan projectu" i Mariji Karan bice prireden poseban dogadaj posvecen performansu.

Gunar Kvaran je objasnio da je koncept Oktobarskog salona zasnovan na raznovrsnosti i da odražava svetski trend - da više ne postoji dominantnan model ili pokret u umetnosti. Kako je objasnio, u svetu više ne postoji jedan umetnicki centar, vec mnoštvo u svim zemljama i na svim kontinentima i Oktobarski salon treba upravo da prikaže taj diverzitet umetnickog sveta.

Glumica Marija Karan, osnivac organizacije "Balkan project" za promociju savremene vizuelne umetnosti, otvorila je Oktobarski salon sa željom da Beograd uvek sija kao veceras.

Tom Saks je u okviru svog performansa lansirao rakete u nebo Beograda, cime j Beograd lansirao medu zvezde i postavio ga na sam vrh sveta, rekla je Karan i poželela da Beograd uveka sija kao što je to veceras.

Pre otvaranja izložbu u Muzeju grada Beograda obišli su premijerka Ana Brnabic i zamenik gradonacelnika Goran Vesic, koji su razgovarali sa umetnicima i pohvalili koncept Oktobarskog salona.

Brnabic je rekla da Oktobarski salon cini da Srbija bude svet u malom i da su kultura i umetnost nešto što svakom društvu treba da bude moderno, savremeno i konkurentno.

Do 28. oktobra publika ce imati priliku da spozna izuzetnu raznolikost savremene svetske umetnicke produkcije, to i na planu sadržaja, ali i u domenu korišcenih materijala, podloga, tehnika i jezika.

Umetnici svih generacija, razlicitog porekla i senzibiliteta, pocev od Larija Bela, Eroa, Anselma Kifera, Žan-Žaka Lebela, Joko Ono, Vladimira Velickovica ili Dušana Otaševica, umetnika aktivnih od šezdesetih godina, pa sve do Atine Papadopulos, Darje Bajagic, Maje Djordevic, Jelene Mijic, Paula Nimera Pežote, Hane Vajnberger ili Urbana Celvegera, najnovijih predstavnika aktuelne scene, kao i afirmisani umetnici Sindi Šerman, Cao Fej, Romuald Hazum, Fabris Iber, Bjarn Melgor, Takaši Murakami, Helen Marten, Torbjern Redland, Tom Saks, Anika Ji - svako na svoj nacin predstavlja deo kakofonije umetnosti.

Izložba je postavljena u Kulturnom centru Beograda (Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podroom), Muzeju grada Beograda, Galeriji Remont, U10 umetnickom prostoru i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Predviden je i bogat prateci program - javna vodenja, tematska vodenja strucnjaka i profesionalaca iz oblasti kulture (istorije umetnosti, filma, arhitekture i dr), radionice za decu i mlade, razgovori sa umetnicima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE