mondo.me

Čedomir Jovanović: Poguban uticaj Rusa na region

Autor:

Uticaj ruskog faktora najpogubniji je za regiju, ocijenio je lider Liberalno-demokratske partije, Čedomir Jovanović i dodao da je vreme da se region okrene svom životu, dobrosusedskim odnosima i prosperitetu u svakom smislu te reči.

14
A- A A+
čedomir jovanović Foto: MONDO/Tamara Sekulović

  On je istakao da se postojeći odnosi između Srbije i Crne Gore moraju snažnije čuvati.

"Mislim da mora snažnije i više da se čuva taj odnos koji postoji. Dobro je što Podgorica ne potpiruje vatru, jer je stabilan i miran Beograd ključ za sve nas u regiji", rekao je Jovanović u intevjuu Pobjedi.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je članstvom u NATO-u time načinila važan korak ka svojoj demokratizaciji i uspostavljanju sigurnosti za građane cijele regije.

"Krug konačnih evrointegracija naše regije se skoro zatvara. Ulazak Crne Gore u NATO je važan element regionalne bezbednosti. Mi, srećom, sem ovih naših lokalnih još uvijek nismo imali ozbiljne bezbednosne izazove", kazao je Jovanović.

Đukanović osuo po Srbiji, patrijarhu...


To je, dodao je on, isto tako važno za jasnu i razumniju poziciju u odnosu na uticaj raznih spoljnih faktora, prije svega ruski, koji je, smatra on, najpogubniji za regiju.

Govoreći o razgraničenju s Kosovom, kazao je da generalno, promena granica nije dobra.

"To je jedan od principa koji je osnov bezbednosne politike. Međutim, hajde da dozvolimo mogućnost da pred nas izađu sa nekakvim racionalnim objašnjenjem pa da o tome razgovaramo", rekao je Jovanović.

Kako je naveo, Kosovo je specijalan slučaj.

"Reperkusije po region sigurno postoje, ali i region mora da prihvati da bez stabilne i mirne Srbije nema mira ni kod njih. Region mora biti veći saveznik u rešenju ovog pitanja", poručio je Jovanović.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.