MONDO/Tanjug

Uragani sve jači, šire se po planeti?!

Autor:

Stručnjaci predviđaju da će razornih oluja biti manje, ali da će biti sve moćnije i "udaraće" i tamo gde ih do sada nije bilo!

2
A- A A+

Uragan Florens i tajfun Mangkut odneli su desetine života na istoku SAD i Filipinima, a istraživači kažu da zbog klimatskih promena neće rasti broj oluja, ali hoće njihova moć, kao i da će "udarati" i tamo gde ih do sada nije bilo, navodi "Dojče vele" (DW).

Tobijas Gajger sa Potsdamskog instituta za istraživanje klime kaže da je "ova sezona tropskih oluja već sada je jača od prošlogodišnje".

"Aktivnost jedne sezone ne meri se samo brojem oluja koje stignu do kopna nego koliko tropske olujne energije se ukupno generiše iznad okeana. Već sada je generisano više energije u severnoj hemisferi nego u celoj 2017. godini", navodi Gajger.

"Očekujemo povećanje broja retkih, ali posebno jakih tropskih oluja, koje mogu biti izuzetno opasne," kaže ovaj naučnik čije je polje istraživanja uticaj klimatskih promena na ekstremne vremenske neprilike.

On je objasnio da klimatske promene povećavaju temperaturu mora, što je neophodan uslov za razvoj tropskih oluka. Kada su temperature visoke, oluja na većim distancama prikuplja energiju i nanosi veću štetu.

"Postoje oblasti koje su na granici da dostignu temperature dovoljne za nastanak tropskih oluja - one bi mogle da se pojave sve do severnog Atlantika i pogađaju oblasti koje su do sada retko ili nikada bile na udaru", kaže on za DW.

Prošla godina bila je rekordna kada je u pitanju materijalna šteta (280 milijardi dolara), još uvek nije poznato kakve su prognoze za ovu sezonu, koja traje još dva meseca. Gajger upozorava da materijalnu štetu određuju i vremenski uslovi, ali i "blagostanje".

"Ljudi grade sve više skupih kuća u delimično ranjivim oblastima. U Severnoj Karolini, recimo, potpuno se ignorišu znaci upozorenja, a gradi se na ostrvima koja bi narednih decenija mogla često da budu na udaru uragana," zaključio je on.

U američkim državama Severnoj i Južnoj Karolini, kao i Virdžiniji, oluja trenutno slabi, ali postoji opasnost od bujica i poplava, potencijalno najvećih do sada u tom području. Uragan Florens odneo je već 11 života, među kojima i život jedne bebe.

Na Filipinima je besneo tajfun Mangkut, a najrazornije posledice imala su klizišta u planinskim područjima, gde je stradalo najmanje 25 ljudi.

Pogledajte još:

SRAMOTA: Voditelj glumio da ga nosi uragan?!

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.