Tači iskreno: Zapad ne može da natera Srbiju...

Autor:

Predsednik tzv. Kosova kaže: "Do priznanja samo kompromisom". Predsednik Albanije, Iljir Meta, rekao je da bi Kosovo i Srbija trebalo da postignu dogovor - ali bez menjanja granica.

15
A- A A+
kosovo priština zastava albanci zastava kosova srbija kosovska mitrovica Foto: MONDO, Mario Milojević

Predsednik tzv Republike Kosovo, Hašim Tači, rekao je danas da zapadni saveznici Kosova nisu mogli do danas da ubede Srbiju da prizna nezavisnost te teritorije i ne mogu da garantuju da će to moći da urade ni u bliskoj budućnosti.

Tači, u autorskom tekstu objavljenom na njegovom veb-sajtu, kaže da je priznanje Kosova od strane Srbije postalo glavna prepreka na evroatlantskom putu Kosova.

Tači promenio priču: Bez egzodusa dobijamo Preševo

"Neko može reći da Srbija treba da prizna Kosovo bez uslova i unutar ovih granica. I ja želim isto. Ali, da li mislite da ćemo mi ubediti Srbiju da uradi tako nešto ubrzo? Nažalost, ne. A EU i naši jaki saveznici: SAD, Nemačka, Engleska, Francuska, Italija i mnoge druge zemlje, da li mislite da će one ubediti Srbiju da prizna Kosovo? Ponovo je odgovor ne".

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine se može postići samo ukoliko obe strane naprave kompromis.

Iako je, kako kaže, Kosovo napravilo sve bolne kompromise na tom planu, "realnost je tvrdoglavija od naših argumenata" i Priština, da bi postala član EU i NATO, treba da radi na tome da u što kraćem vremenskom periodu okonča razgovore sa Srbijom, potpisujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa.

On ponovo predlaže opciju korekcije granice sa Srbijom.

"Argumentovao sam da eventualni sporazum o mirnoj korekciji granice sa Srbijom, Kosovu obezbeđuje priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe našoj zemlji. Očekivao sam racionalne protivargumente, ali do danas sam samo čuo puno buke i u najgorem slučaju čak i mržnju. Kosovo je veoma mala zemlja da bi proizvodila ovoliko puno mržnje, koja deli naše društvo", kaže on.

A ŠTA KAŽE PREDSEDNIK ALBANIJE

Na pitanje da li se plaši destabilizacije regiona zbog tenzija između Kosova, samoproglašene države, i Srbije u poslednje vreme, albanski predsednik Iljir Meta  u intervjuu za italijanski list "Il Mesađero" je rekao da su za mir, ne samo u regionu, nego i šire, potrebni dobri odnosi između Beograda i Prištine.

"Za mir, ne samo u našem regionu, osnovno je da Beograd i Priština konsoliduju odnose i da idu zajedno na putu evropskih integracija ne dirajući granice”, rekao je Meta.

Albanski premijer Edi Rama odbio je da se izjašnjava o ideji korekcije granica, uz ocenu da u Prištini "moraju da održe odgovarajuće strateške razgovore, zato što se takva prilika možda neće ponoviti narednih 30 godina".

Rama: Ovakva prilika se neće ponoviti 30 godina

Povezano

Sve vesti