MONDO/Agencije

Kinezi ulažu milijardu dolara u Zrenjanin

Šandong Linglong u aprilu 2019. počinje izgradnju fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu, u kojoj će biti posla za više od 1.200 ljudi, dogovoreno u Pekingu.

57
A- A A+
guma, gume, točak, felna, automobilslke gume Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Prvog dana posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, tokom koje će biti potpisan specijalni paket ekonomskih sporazuma i ugovora vredan više od 3 milijarde dolara, u Pekingu je verifikovan sporazum o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i kompanije Šandong linglong.

Prema memorandumu koji je potpisao ministar finansija, Siniša Mali, globalni gigant u proizvodnji automobilskih guma u martu počinje da grad fabriku u Zrenjaninu, javlja RT Vojvodine.

U aprilu naredne godine očekuje se start investicije vredne 995 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Dogovor je potpisan u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Letnjem ekonomskom forumu.

"Investiranje" u kredit: Gde idu kineske 3,2 mlrd €

Vučić je istakao da će sporazum sa Šandong Linglongom promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i u srednjem i južnom Banatu, i da je od značaja za celu Srbiju.

"Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara sa Šangdong Lingdongom, njegovim kooperantom i s jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, investicijom od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin", rekao je ministar Mali po dolasku u Peking.

Potpisivanje sporazuma, kojem su prisustvovali i ostali članovi srpske delegacije, između ostalih potpredsednica vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, propratili su kineski mediji.

Dolazak Šandong Linglonga u Zrenjanin značajan je jer, kako je rečeno, postoji zainteresovanost još četiri kooperantske kineske kompanije da dođu u Srbiju.

Povezano

Sve vesti