• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde je Srbija deceniju od svetske ekonomske krize?

Izvor MONDO/Agencije

Ovog meseca navršava se 10 godina od početka Svetske ekonomske krize koja nije zaobišla ni Srbiju.

Prema oceni premijerke Ane Brnabic ekonomija Srbije je danas mnogo otpornija na promene, pre svega zahvaljujuci manjem javnom dugu koji je ispod 60 odsto.

"Svetska ekonomska kriza pogubno je pogodila Srbiju. Tadašnja Vlada je pricala da imamo šansu u Svetskoj ekonomskoj krizi i baš ništa nisu uradili da Srbija postane konkurentna i da privuce neke od investicija koje su se tada zatvarale širom Evrope i sveta. Medutim, Srbija je pretrpela velike štete", rekla je Brnabic.

Prema njenim recima, Srbija je danas "jaca" zemlja, ciji je javni dug ispod 60 odsto zahvaljujuci merama fiskalne konsolidacije koje je, podseca, prethodna Vlada, na celu sa tadašnjim premijerom (Aleksandrom) Vucicem, implementirala.

Banka koja je zamesila krizu placa 17 milijardi

"Naš cilj je da taj javni dug u narednim godinama bude ispod 45 odsto, kako bi Srbija bila u 'sigurnoj zoni' u slucaju svake naredne, potencijalne, krize na tržištu", podvukla je Brnabic.

Dodala je i da je inflacija Srbije nekoliko godina unazad u planiranim okvirima, kao i da je nezaposlenost, u odnosu na, kaže, trenutak post Svetske ekonomske krize, prepolovljena.

"Danas je nezaposlenost ispod 12 odsto i mi želimo da ona bude ispod 10 odsto, odnosno da bude jednocifrena", naglasila je Brnabic.

Istice da su dalji prioriteti države da poboljša klimu za ulaganja, koja je vec, primecuje, dala odlicne rezultate, jer je samo prošle godine bilo 2,6 milijardi evra investicija.

"Ove godine, do sada, je još bolji nivo investicija nego prošle godine", navela je premijerka.

Paralelno sa poboljšanjem klime za ulaganja, premijerka istice da je cilj napraviti i ambijent u kome ce se razvijati sve više startap kompanija, inovacionih kompanija, malih i srednjih preduzeca, jer su sve to, podvlaci Brnabic, važni pokazatelji zdrave ekonomije.

"Srbija je danas nebrojano puta jaca, ne može da se poredi sa ekonomijom, državnom upravom i javnom potrošnjom koje su u vreme Svetske ekonomske krize bile izrazito neodgovorno vodene. Danas to više nije tako i ja se time ponosim", apostrofirala je Brnabic.

U poredenju sa regionom, porucuje ona, Srbija "može da se dici" što je lider u inovacijama, digitalizaciji, elektronskim uslugama...

"Imamo jasan pravac kuda idemo i to se pokazuje na našem ekonomskom rastu koji je u prvoj polovini godine 4,85 odsto, a ono što je na nama je da taj ekonomski rast bude održiv", zakljucila je Brnabic.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Munze

Srbija je u krizi od 90e

dejan

za srbiju ne znam gde je ali za sebe znam da jos uvek imam manju platu nego sto sam imao 2008!!!!! narvno gledano u evrrima

Munze

@dejan isti slucaj. 2008. 720e 2018.400e.da ne radim privatno ne bih imao ni za ovaj telefon na kom kucam

special image