MONDO/Tanjug

Oboren ruski avion: Izraelci navukli Sirijce!?

Autor:

Ruski vojni avion "IL-20" sa 15 osoba nestao je sa radara iznad Sredozemnog mora. Ispostavilo se da su ga oborili Sirijci,i to greškom na koju su ih, izgleda, iskusno podstakli izraelski lovci.

19
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/J.Stokić Ilustracija

Iskusni izraelski lovci i ne tako iskusna sirijska PVO imala je katastrofalnu posledicu - i to za Ruse. Nad Sirijom je oboren vojni osmatrački "il-20" sa 15 osoba, i to "prijateljskom vatrom".

Avion je javlja "Raša tudej" oboren od strane sirijskog sistema odbrane "S -200", i to usred izraelskih vazdušnih udara. Takav zaključak, koji obara prethodne optužbe da su avion oborili Izraelci ili Francuzi iz Sredozemlja, potvrdio i Kremlj.

Tas s javlja, pozivajući se na saopštenje Ministarstva, da je avion nestao s radara tokom napada četiri izraelska aviona "f-16" na sirijske ciljeve u provinciji Latakiji.

Na hitno sazvanoj konferenciji za medije, ruski ministar odbrane je saopštio da je ruskog "iljušina" oborila raketa sirijske vojske, na čijoj strani inače Rusija ratuje već nekoliko godina, ali da se to dogodilo greškom, jer su sirijske snage gađale izraelske borbene aviona.

Prema pretpostavkama stručnjaka, izraleski lovci su bii svesni da se u vazduh nalazi i ruski avion i "navukli" su rusku protivvazdušnu odbranu da ispali rakete u tom pravcu. Takav manevar, koji se inače uči na pilotskim vojnim akademijama, potvrđuju i sami Rusi.

Rusija praktično tvrdi da su izraelski avioni gurnuli ruske na liniju vatre, ujedno optužujući Izrael da je "namerno isprovocirao" napad na rusku letelicu jer ih nisu na vreme obavestili o svojim aktivnostima, ostavljajući tako ruske avione na liniji vatre, minut pre ispaljivanja raketa. Ruski piloti nisu imali šanse da izbegnu udar, dodaje ruska strana.

Izraelci lakonski odgovaraju u stilu "sami su krivi". Iz vojnih izvora došla je potvrda da su izraelski avioni bili na zadatku sprečavanja transporta oružja iz luke Latakija za Iran, a za incident "optužuju" neiskusnu sirijsku PVO koja se "prethodno nije uverila da nema drugih aviona u vazduhu", prenosi "Vašington post".

TEŠKO DA IMA PREŽIVELIH

Prema rečima ruskog ministra, koje je preneo AP, u toku je potraga za ostacima aviona, a vojni zvaničnici ne očekuju da ima preživelih.

Prema preliminarnim izveštajima ruskog ministarstva, ruski "iljušin" oboren je greškom, raketom zemlja-vazduh, koju su ispalile sirijske snage koje su gađale izraelske borbene avione koji su bombardovali obalsku provinciju Latakia.


U saopštenju se navodi da je veza sa posadom izgubljena u trenutku kada se avion nalazio 35 kilometara od obale Sirije.

Oboren ruski avion, pilota ubili teroristi!

Ranije su RIA Novosti javile da je u vreme kada je izgubljena veza s posadom ruskog aviona, registrovano lansiranje raketa sa francuskog broda "Overnj".

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da izraelski avion nije oborio ruski "iljušin-20" u blizini Sirije.

Na pitanje da prokomentariše obaranje ruskog aviona, Putin je rekao da se očigledno radi o tragičnom i slučajnom lancu događaja te da je uvek tragedija kada se izgube ljudski životi.

On je dodao da se i dalje razmatraju okolnosti tog događaja.

Putin je dodao da će odgovor Rusije biti usmeren na jačanje bezbednosti ruskih vojnika u Siriji.

Povezano

Sve vesti