MONDO/Beta

"Javnost ne zna dovoljno o Fondu za lečenje dece"

Autor:

Ministar zdravlja kaže da javnost nije dovoljno upoznata sa postojanjem Fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, a koji predstavlja sistematsko rešenje za problem retkih bolesti.

3
A- A A+

ilustracija Foto: Ilustracija: Mondo/ Goran Sivački ilustracija

Zlatibor Lončar  je govoreći o lečenju pacijenata sa retkim bolestima, za televiziju N1, izjavio da taj fond postoji, da u njemu ima sve više sredstava i da je procedura za prijavljivanje jednostavna.

"Budžetski fond nije postojao 2012. godine, dve godine kasnije - 2014. godine je 45 mališana poslato na lečenje u inostranstvo, a prošle godine je samo o Republičkom trošku van zemlje na lečenje poslato 614 dece", rekao je Lončar.

On je dodao i da, kada se dodaju slučajevi u kojima strani stručnjaci dolaze u Srbiju kako bi lečili neko dete, taj broj uvećava na 750, kao i da taj budžet ove godine iznosi oko 2 milijarde dinara.

On je rekao i da je u izradi protokol za hitne slučajeve, koji bi proces ubrzao i najugroženijoj deci za prevoz u inostranstvo na raspolaganje stavio avion Vlade Srbije.

Ova tema ponovo je pokrenuta u javnosti nakon što je skupljen novac za lečenje u inostranstvu dečaka Dušana Todorovića, koji boluje od karcinoma.

Vlada Srbije je odlučila da uplati 250.000 evra iz budžeske rezerve, za lečenje bolesne dece u inostranstvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je pozitivno odgovorio na poziv glumca Sergeja Trifunovića koji je na društvenim mrežama pokrenuo akciju prikupljanja novca, da novac koji je država najavila da će dati za lečenje dečaka Dušana Todorovića, nakon što su preko Fondacije "Podrži život" za to već prikupljena potrebna svota, uplati za lečenje petoro druge dece koja su na čekanju.

SREĆNO: Dušan vladinim avionom odleteo u Španiju

Dušan Todorović je četvorogodišnji dečak iz Kušiljeva, kod Svilajnca, koji boluje od tumora neoblastoma. Uz pomoć dobrih i humanih ljudi, prikupljena su sredstva, koja su Dušanu bila potrebna radi nastavka lečenja u Barseloni.

Povezano

Sve vesti