ZAHTEV: Skupština o proboju Solunskog fronta

Autor:

Pokret Dosta je bilo podneo zvaničan zahtev da predsednica Narodne skupštine zakaže posebnu sednicu o obeležavanju 100. godišnjice proboja Solunskog fronta.

2
A- A A+
moravska bitka, gvozdeni puk, moravska divizija, prvi svetski rat, istorija, izložba Foto: Mondo/Stefan Stojanović

U zahtevu za održavanjem posebne sednice parlamenta, DJB je predložio da se narodnim poslanicima, a samim tim i građanima Srbije koje oni predstavljaju, obrate predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), istoričari i književnici, predstavnici zemalja saveznika, Velike Britanije i Francuske.

"S obzirom da se ovog septembra navršava 100 godina od proboja Solunskog fronta od strane srpske vojske, nakon kojeg je usledilo oslobađanje Srbije i poraz centralnih sila u Prvom svetskom ratu, smatramo da nam je dužnost da se svečano obeleži ovaj važan datum koji je celom Balkanu doneo slobodu i pritom oda počast našim stradalim precima", navodi se u saopštenju ove stranke.

U savezničkim operacijama od 15. do 17. septembra 1918. godine, potučene su mahom bugarske i nemačke snage od preko 600.000 vojnika. Savezničke trupe su imale sličan broj vojnika. Odmah nakon proboja Solunskog fronta usledila je abdikacija bugarskog kralja, koji je pobegao iz zemlje, i kapitulacija Bugarske. Englezi su se okrenuli ka Turskoj. Enver-paša, koji se smatra glavnim organizatorom tursko-nemačkog saveza, pobegao je u Berlin. Turska je kapitulirala.

Kako su Srbiju odbranili "seljački sinovi"

"Proboj Solunskog fronta predstavlja jedan od najslavnijih trenutaka srpske istorije i širom sveta pamti se kao simbol velike hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda. Čuvanje uspomene na žrtvu koju je srpska vojska prinela za slobodu Srbije i Evrope predstavljaju dužnost i obavezu svih nas", ističe se u zahtevu DJB, uz kritiku predstavnicima vlasti što nisu već obeležili ovaj važan istorijski događaj.

Povezano

Sve vesti