Najbolje večernje grickalice

Autor:

Evo šta da pojedete ako ogladnite kasno uveče.

Dešava se da ogladnite uveče i, onda uzmete prvo što vam padne pod ruku da utolite glad - parče pice, neku grickalicu, hleb i namaz... To će možda trenutno da vas zasiti, ali sve su šanse da nećete moći lako da zaspite i da se sledećeg jutra nećete osećati baš sjajno.

Znate kako kažu - doručkuj kao kralj, ručak kao princ, a večeraj kao siromah. Generalno, kasnu večeru bi trebalo izbegavati jer telo ne reaguje na hranu isto u svako doba dana, što su pokazale i studije.

Ako jedete pred spavanje, vaše telo će više kalorija da pretvori u masti, nego u energiju, mada je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdilo da li vreme jela zaista može da doprinese gojenju.

U međuvremenu, evo šta kažu nutricionisti, šta je najbolje da prezalogajite ako ogladnite nakon večere.

"Uveče je metabolizam najmanje aktivan i to je glavni razlog zašto tada ne treba da jedete obilne obroke", kaže nutricionista Džonatan Valdez. On savetuje da večeru, koja bi trebalo da bude najlakši obrok u toku dana, jedete najmanje dva-tri sada pre spavanja, kako bi organizam imao vremena da je svari. Osim toga, dodaje da obilan večernji obrok može da uzrokuje probleme sa spavanjem.

"Ako ste uvek gladni kasno uveče, pokušajte da utvrdite da li jedete dovoljno tokom dana", kaže nutricionistkinja Ejmi Gorin, koja savetuje da na svakih tri do pet sati jedete ili uzmete neku zdravu užinu.

Valdez dodaje da bi dan trebalo da započnete obrokom koji je bogat vlaknima, proteinima i kalorijama, da izbegavate izostavljanje doručka i da se pobrinete da uz svaki obrok unesete dovoljno kalorija, ugljenih hidrata, proteina, masti i vlakana, kako biste bili siti.

"Grickanje ima svoju svrhu, posebno ako vežbate ili želite da izbegnete da se za obrok prejedete", kaže on.

Ako ste uveče gladni, jedite, ali se prvo uverite da je to što osećate zaista glad.

"Kada ste gladni, trebalo bi da pojedete nešto, bez obzira na to koje je vreme", kaže nutricionistkinja Alisa Ramzi.

Ali, ponekad naša želja za hranom uveče zapravo nije glad, već način da se izborimo sa stresom, emocionalnim problemima, dosadom, ali je možda i navika.

"Često po nekom automatizmu posežemo za hranom, a ne razmišljamo da li smo zaista gladni. Ako to nije fizička glad, zbog čega onda želite da jedete? Razmislite o tome i radite na tome da svesno donosite odluku da jedete", savetuje ona.

To je, naravno, lakše reći nego uraditi, ali je veoma važno. Ako vam je dosadno, izađite u šetnju, ako se prejedate usled emocija, pokušajte da nađete način koji će vam pomoći da se izborite sa tom emocijom. Ukoliko ste pod stresom, slušajte muziku, gledajte film ili radite nešto drugo što će vas opustiti.

Ponekad, umesto grickalice koju biste pojeli, skuvajte sebi čaj ili čašu mleka sa cimetom, savetuje nutricionistkinja Rebeka Ditkof.

Ako morate da gricnete nešto, birajte složene ugljene hidrate, zdrave masti i proteine.

Kada se desi da posle večere ogladnite, Ditkofova savetuje da unesete jedno od ovoga ili kombinaciju ovih namirnica: na primer, pola šolje grčkog jogurta ili komad sira (protein), četvrtinu avokada ili četvrtinu šolje oraha (zdrave masti), nešto od složenih ugljenih hidrata, poput žitarica ili dve trećine šolje kokica.

"Ugljeni hidrati su dobar izbor zbog toga što dovode do otpuštanja insulina, što pomaže hemikaliji triptofanu da dođe do mozga i da brže zaspite", kaže Ramzijeva, dodajući da kombinacija ugljenih hidrata i proteina potiskuje apetite, pa ćete biti siti do jutra.

Za nutricionistu Valdeza, proteini su najbolji. Ako vam se nešto jede, preporučuje grčki jogurt sa voćem, a na njegovoj listi su i meso, sir i čaša mleka.

Ramzijeva dodaje da je za grickanje uveče dobra ovsena kaša, dok hranu i napitke sa kofeinom, uključujući kafu, čaj i čokoladu, ne preporučuje.

Ditkofova se slaže da bi kofein trebalo izbegavati, kao i začinjenu i masnu hranu, jer to može da uznemiri stomak i loše utiče na spavanje.

Na kraju, svi su saglasni da ako jedete uveče, to radite vrlo svesno. Zapravo, to važi za sve obroke, ali posebno insistiraju na večeri, koju mnogi inače jedu ispred ekrana, ne razmišljajući ni šta ni koliko jedu.

"Slušajte šta vam telo govori. Nađite neki balans, ne preterujte, pazite na porcije, posebno kada jedete kasno uveče", zaključuje Ditkofova.

Povezano

Sve vesti