Željko Mitrović: Ministar je površna neznalica!

Autor:

Odgovor vlasnika TV Pink Željka Mitrovića ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću koji je kritikovao rijaliti program, ocenjujući da oni uništavaju narod. Ministar uzvraća: "Ne mogu da mu odgovorim jezikom kojim se priča u rijalitiju".

Željko Mitrović: Ministar je površna neznalica! Foto: MONDO/G. Sivački/S. Stojanović

Rijaliti program u središtu polemike ministra Vladan Vukosavljevića i vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, na čijoj se televiziji godinama emituju sadržaji ove vrste.

Nakon što je Vukosavljević kritikovao rijaliti programe, ocenjujući da oni duhovno uništavaju narod, oglasio se Mitrović, koji je u pisanoj izjavi, koju je preneo Pink, nazvao ministra "površnom neznalicom", koja hoće da "dodatno obogati proizvođače rijaliti sadržaja".

Ali, ni ministar nije ostao dužan Mitroviću!

"Sad bi još da natera građane da plaćaju svoj omiljeni program. Da nije toliko površan i glup, znao bi da snaga ovakvog sadržaja ne zavisi od mesta prikazivanja, jer je Pink uspeo u Crnoj Gori da za samo 10 dana, a posle prodaje nacionalne frekvencije, sa potpuno novim kanalom Pink Media M, na kojeme se emituje uglavnom Zadruga 2, postane najgledanija televizija u kategoriji svih kanala, uključujući i nacionalne kanale Crne Gore, i to kao strani kablovski kanal", naveo je Mitrović.

Prema rečima vlasnika TV Pink, ministar "ne razume" da platforma prikazivanja ili emitovanja više nije ključna stvar i da "sadržaj već dugo vlada svim medijskim platformama", a pogotovo od kada je internet postao dominantan medij.

"Ali, Bože moj, mala smo zemlja, pa nije lako ni pronaći sposobne i pametne ministre tako da ovi iz kamenog doba još uvek moraju da pročitaju dosta literature iz oblasti liberalnog medijskog tržišta. Do tada, neka nam je ministar zdravo i dobro".

Dodao je i da ako ministar sebi dozvoli da za narod kaže da je to "narod ludaka", onda nije nikakav ministar, već "inkvizitor" savremenog doba.

Mitrović dodaje i da je ministar "jedan nesolidan čovek", koji bi da nameće i sankcioniše, bez uvažavanja činjenice da živimo u demokratskoj liberalnoj epohi koja nije savršena, ali ima svoja pravila.

"U tim pravilima narod je, na njegovu žalost, taj koji vrši izbor svega, pa i televizijskog programa", poručio je vlasnik TV Pink.

Na ovo saopštenje Mitrovića reagovao je ministar Vukosavljević, koji je naglasio da, čuvajući dostojanstvo i Ministarstva i svoje, nije u prilici da vlasniku Pinka odgovori na način i jezikom "koji se neguje u delu programa njegove televizije, a koji bi jezik, nesumnjivo, sasvim precizno razumeo".

"Ovako, svesno rizikujući da ostanem neshvaćen, ohrabrujem ga da, uprkos neslaganju sa sagovornicima, počne da oblikuje svoje izražavanje u skladu sa opšteprihvaćenim normama komunikacije, koje i dalje važe u javnom prostoru. Taj proces, iako za početnike težak i mukotrpan, na kraju uvek daje pozitivne rezultate", kaže Vukosavljević, prenosi Tanjug.

Kaže i da se nada da su "kognitivni kapaciteti Mitrovića" bili samo trenutno u krizi, kada mu je pripisao upravo suprotno od onoga što je rekao.

"Dakle, uz nadu da je kriza bila prolaznog karaktera, obaveštavam ga da sam rekao da Srbi NISU narod ludaka, uprkos njegovim višegodišnjim zapaženim naporima da tu činjenicu promeni," precizirao je ministar.

Dodaje i da će nastaviti da poziva i Mitrovića i sve druge korisnike nacionalnih frekvencija da u svojim programima smanjuju količine prostakluka, verbalne i telesne pornografije i drugih skarednih oblika ponašanja.

Ovo društvo, ocenio je Vukosavljević, zaslužuje da bude od toga pošteđeno, a "liberalni modeli" u medijima pružaju dovoljno mogućnosti za proizvodnju zabavnih programa doličnog sadržaja.

Dodaje i da je, naravno, neophodan preduslov za to ukupna društvena i moralna artikulisanost proizvođača takvih programa.

"Konačno, ako me Mitrović zbog stavova koje iznosim smatra 'inkvizitorom' neukusa, duhovne bede i prostakluka, onda to shvatam i kao neku vrstu komplimenta, na čemu mu se zahvaljujem. O solidnosti naših karaktera neka sudi javnost, dali smo, svaki ponaosob, dovoljno argumenata za procenu", poručio je ministar koji je dodao da Mitroviću uzvraća želje za dobrim zdravljem.

RADOŠ BAJIĆ za MONDO TV: Rekao sam Mitroviću sve najgore o rijalitiju

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti