Dečak o trošku RFZO otišao na lečenje u Italiju

Dvogodišnji dečak s teškim oštećenjem jetre otputovao je jutros na lečenje u Italiju avionom Vlade Srbije o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

1
A- A A+
krevet bolnica zdravstvo medicina bolest bolnice pedijatrija pedijatar Foto: MONDO/Lana Stošić

  Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je lečenje dečaka odobreno u kratkom vremenskom roku, a da su sa mališanom otputovala oba roditelja, anesteziolog, lekar i medicinska sestra.

Ona je za TV Prva naglasila da su RFZO i Ministarstvo zdravlja potpisali sporazum s aviokompanijom Vlada Srbije koji omogućava da im u svakom momentu na raspolaganju bude avion za transport pacijenata.

Do sada je dosta novca odlazilo na putne troškove pri lečenja pacijenata u inostranstvu, te je avionski transport koštao oko 10.000 evra, dok će sada to košta oko 3.000 evra.

To što roditelji često sami prikupljaju novac za lečenje dece, Radojević Škodrić kaže da je problem u nedostatku informacija i da država ima tri fonda koja šalju decu na lečenje i unostranstvo - RFZO, Budžetski fond Ministarstva zdravlja i Fond za retke bolesti Ministarstva zdravlja.

Vlada za vanredno lečenje dece daje 250.000 €

"Lečenje može da postoji i u Srbiji, ali ako struka proceni da neće biti uspešno, pacijent se upućuje u inostranstvo. Ukoliko bude odbijen od RFZO, može ad se obrati ostalim fondovima. Nijedan pacijent nije odbijen zato što nema novca, već samo ako postoji procena struke da je lečenje moguće u Srbiji", pojasnila je ona.

Zbog problema u informisanosti građana RFZO će formirati poseban kol centar za lečenje u inostranstvu i za hitne slučajeve.

Telefonskim pozivom građani će moći da dobiju precizne informacije kojim fondovima i sa kakvom dokumentacijom treba da se obrate.

Da bi dete otišlo na lečenje u inostranstvo neophodno je da konzilijum ustanove u kojoj se dete leči da preporuku za lečenje u inostranstvu, a zatim ekspertska komisija u RFZO donosi konačnu odluku.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti