Frka oko izložbe: Džoni Racković nepoželjan

Izložba “Kralj ničega” Borisa Burića i Nenada Džonija Rackovića u Uličnoj galeriji u Beogradu, koja je trebalo da bude otvorena 21. septembra, otkazana je uz obrazloženje organizatora da ne žele da imaju bilo kakav odnos sa Rackovićem.

0
A- A A+
grafički kolektiv, galerija grafički kolektiv Foto: Mondo/ Stefan Stojanović ilustracija

Avangardni umetnik Nenad "Džoni" Racković nepoželjan je u Umetničkoj galeriji zbog incidenta iz izborne noći marta ove godine u Beogradu kada je, navodno, seksualno napastvovao aktivistkinju pokreta "Ne davimo Beograd".

Otkazivanju izložbe prethodila su dva sastanka održana od početka avgusta na inicijativu autora, nakon koji su, kako je objavio Burić, dobili obaveštenje o otkazivanju dogovorene saradnje na realizaciji izložbe koja je trebalo da bude održana na osnovu rezultata konkursa za izlaganje u 2018, prenosi Seecult.org.

"Kao organizatori programa uzimamo pravo da vam uskratimo saradnju zbog činjenice da je u prostoru koji koristi i Ulična galerija i na naše oči, Nenad Racković, jedan od autora predloga za izlaganje, izvršio čin seksualnog nasilja nad jednom od posetilaca javnog događaja na kome se našao. Za nas ovaj događaj predstavlja traumatično iskustvo sa čijim vinovnikom ne želimo nikakav odnos. Izlišno je govoriti na koje sve načine se ovaj događaj kosi sa vrednostima koje zastupamo, promovišemo i živimo", navela je Ulična galerija.

Prema navodima Burića, projekat je osmišljen kao istraživanje javnih prostora na kojima je u skorašnje vreme izvršen nikada do kraja na odgovarajući način procesuiran zločin, a sami radovi su koncipirani u formi devet plakata za imaginarne filmove.

Vizual svih plakata u osnovi su fotografije Burića na kojima je glavni model Racković. Međutim, zbog Rackovića izložba je stopirana, a Buriću je ponuđeno da održi samostalnu izložbu. Burić je na novom sastabku predložio novo rešenje, ali...

"Burić je predložio modifikovan projekat čija je osnovna tema postala cenzura, a prethodno ponuđen koncept je skriven - postavljen u drugi plan. Novi, kompromisni predlog, prema navodima Burića, podrazumevao je osam plakata sa zamućenim, blurovanim fotografijama i znakom 'SENSITIVE CONTENT, THIS PHOTO CONTAINS DELICATE CONTENT THAT SOME PEOPLE MIGHT FIND OFFENSIVE OR ANNOYING', na kojima bi bili QR kodovi, koji bi pomoću aplikacije na mobilnom uređaju, zainteresovane (na sopstvenu odgovornost) vodili ka radovima u virtuelnim prostoru iz prethodno pripremljenog koncepta. Na devetom plakatu bi bio tekst o zajedničkom projektu dva autora, gde bi ime Nenada Džonija Rackovića bilo precrtano, kao i neke ključne reči koje opisuju projekat".

Burić je istakao da je Racković nikada nije zakonski procesiran za to što mu se stavlja na teret, ali da je sada okarakterisan kao neprihvatljiv autor. 

Tagovi:

Povezano

Sve vesti