MONDO/Tanjug

Ana Brnabić: Evo ko je uveo rijalitije u Srbiju

Autor:

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je "rijalitije u Srbiju uveo Dragan Đilas, a ne Željko Mitrović".

41
A- A A+
TV, program, TV program, televizija, televizije, televizijski program Foto: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

Rat oko rijalitiji programa!

Rijaliti programi u Srbiji jesu izuzetno gledani, a na mnogim televizijama bilo je raznih formata ove vrste sadržaja. Od Velikog brata, Survivora, preko Farme, Parova do Zadruge, koja se drugu sezonu emituje na Televiziji Pink, i koja se pohvalila da je početak druge sezone ovog rijalitija, "oborio sve rekorde gledanosti".

Na prošlogodišnjem Vikend medija festivalu (Weekend media) u Rovinju, vlasnik TV Pink Željko Mitrović govorio je o uspehu rijaliti programa na njegovoj televiziji, o tome kako su svi takvi sadržaji bili mnogo gledaniji od serija ili filmova, koji su bili kupljeni.

Objasnio je i kako je shvatio da je to to, odnosno da je rijaliti budućnost - kada je "prdež" jednog učesnika Velikog brata na drugoj domaćoj televiziji bio mnogo gledaniji nego ceo filmski maraton na njegovoj televiziji! 

"Oko tog probavnog problema, koji mi u Srbiji zovemo prdež, stvoren je mnogo veći društveni događaj, priča, nego bilo šta drugo", rekao je Mitrović tada.

 Polemika oko rijaliti programa u Srbiji se vodi već nekoliko godina. Ima protivnika takvog sadržaja, a novu lavinu pokrenuo je ministar kulture Vladan Vukosavljević, koji je na jednoj tribini rekao da rijaliti programi "duhovno uništavaju narod" i predložio dodatno oporezivanje televizija koje emituju takav sadržaj.

U međuvremenu, vodi se javna polemika njega i Željka Mitrovića, uz međusobne uvrede i teške reči.

O ovom problemu danas je govorila i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je izjavila da su rijaliti programi stvar nadležnih regulatornih tela, a ne vlade, ali i navela da je "rijalitije u Srbiju uveo Dragan Đilas, a ne Željko Mitrović".

Upitana da prokomentariše stav ministra kulture o dodatnom oporezivanju rijaliti programa, i "prepisku" ministra Vladana Vukosavljevića i vlasnika Pinka Željka Mitrovića, Brnabićeva je rekla da rijaliti programi nisu specifičnost za Srbiju i da postoje u celom svetu, gde su jako popularni.

"To je trend koji postoji u svetu. Rijalitije u Srbiju nije uveo Željko Mitrović, nego Dragan Đilas i to preko televizije koja je bila simbol kulture i alternativne scene, B92 i izgradio kuću Velikog brata u Pionirskom parku, gde treba da se bavimo decom i obrazovanjem", rekla je Ana Brnabić, preneo je Tanjug.

Istakla je da su rijalitiji stvar regulatornih tela, a ne vlade i da svako treba da radi svoj posao.

"Treba da popularizujemo kulturne i obrazovne programe, ali ne možemo da se bavimo programom privatnih televizija", rekla je premijerka.

Na pitanje da li to znači da ona ne misli da je ideja o dodatnom oporezivanju dobra, Brnabić je rekla da to nije pitanje za nju, jer nije ni dovoljno stručna, niti ima dovoljno podataka i analiza "za" i "protiv", da bi takvu odluku donela.

I ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je televizijama potrebno više obrazovnog programa i dodao da regulatorna tela i sve televizije sa nacionalnom frekvencijom pogledaju šta su sve potpisali kada su licencu dobili - a to je obrazovni program.

"Ja na tome insistiram, za ovo (rijalitije) me baš briga", rekao je Šarčević.

Povezano

Sve vesti